Leveraging the value of songs
- In an unbalanced streaming economy
2021 er året hvor sangskrivere er gået sammen for at rette op på den skævhed, der er i indtjening fra den musik, de skaber. I UK har kampagner som Pay Songwriters og et brev fra 156 engelske musikere skabt overskrifter. Også i Danmark har der været fokus på den ringe indtjening til sangskrivere i bl.a. Soundvenue.
Organisationen for professionelle sangskrivere og producere, DPA, har lanceret nye guidelines for hvordan man kan forhandle fees og point på masteren som sangskriver. De nye guidelines fra DPA tager ikke stilling til hvad sangskriveren skal betales – det er individuelle forhandlinger mellem fx label og sangskriver.
”Rettighedsindtægterne til sangskriverne er faldet på grund af fordelingsnøglen på streaming. Det er skævt og derfor bliver der nødt til at komme nye måder at forhandle rettigheder og betaling, så vi sikrer en professional arbejdsform for musikskabelse. Heldigvis kan vi allerede nu se at flere labels er med på, at en fair aflønning af sangskriverne gavner slutproduktet”, siger forperson i DPA – organisationen for professionelle sangskrivere og producere, Tobias Stenkjær.
På SPOT præsenterer DPA et panel, der vil se nærmere på hvor skævheden bor, hvad kan der gøres og hvem skal gøre det? I panelet vil du møde:
Helienne Lindvall
Prisbelønnet sangskriver, musiker og skribent samt forperson for Ivors Academy of Music Creators. Lindvall skriver bl.a. fast til The Guardian om musikindustrien og har været Head of Business & Songwriter relations for sangdataplatformen Auddly/Sessions, som bl.a. Max Martin and Björn Ulvaeus står bag. Senest har Lindvall været del af BBC-programmet ‘New Song’, der sætter fokus på, hvad streaming har betydet for sangskrivning.
Jakob Sørensen
Direktør i pladeselskabet og musikforlaget The Bank. Sørensen startede i 1998 på pladeselskabet EMI og var en af fire partnere, der tilbage i 2004 skabte Copenhagen Records. I 2015 grundlagde Sørensen The Bank, der bl.a. er selskab for Hugo Helmig, Minds of 99 og Alphabeat.
Julie Aagaard / Kill J
Sangskriver, producer og artist under kunstnernavnet Kill J. Som sangskriver har Julie Aagaard fået placeret sin musik i bl.a. USA, Storbritannien, Australien, Kina, Sydkorea, Frankrig og arbejdet med udenlandske navne som bl.a. Chainsmokers, (Columbia/Sony). Julie Aagaard er del af DPA’s bestyrelse.
Tobias Stenkjær
Forperson i DPA – Organisationen for professionelle sangskrivere og producere. Stenkjær er sangskriver med 20 års erfaring fra både den nationale og internationale musikscene. Har i de sidste 10 år været del af DPA’s politiske arbejde for bedre vilkår for sangskrivere og producere. Tobias Stenkjær sidder i den europæiske organisation ECSAs arbejdsgruppe, der er i gang med at udarbejde europæiske retningslinjer for forhandlinger om fees/point på masteren til sangskriverne.
Moderator af debatten: Stein Bjelland, kulturel iværksætter, music business konsulent og forperson for Music Norway.
Tid og sted
Fredag den 17. september kl. 12-12.45, Lokale 4 på Radisson BLU
DPA – Professionelle sangskrivere og producere
DPA er en medlemsorganisation for professionelle sangskrivere og producere i Danmark.
Læs mere: https://dpa.org/nyheder/dpa-arbejder-for-bedre-arbejdsvilkaar-for-danske-sangskrivere
Læs mere: https://soundvenue.com/musik/2021/04/andreas-odbjerg-og-danske-sangskrivere-i-opraab-om-bedre-loenvilkaar-absurd-at-ligge-nummer-et-og-samtidig-vaere-paa-dagpenge-446353
The Ivors Academy // Pay Songwriters
Kampagne fra den engelske sangskriverorganisation The Ivors Academy (https://ivorsacademy.com/) som DPA arbejder tæt sammen med.
Læs mere: https://ivorsacademy.com/campaign/paysongwriters/
Panelet er muliggjort med midler fra Koda Kultur.