30. november 2021
»Musikken giver adgang til andre rum i folk end litteratur og forskning«
Sådan siger kunstneren Mai Young Øvlisen, der er forsangerinde og komponisk i bandet Meejah. Hun er en af dem, der har fået støtte til konceptalbummet 'Queen of Spring' fra DPAs Diversitetspulje, hvis formål er at styrke diversiteten af sangskrivere og producere i Danmark.
Af Nanna Balslev
De sidste syv år er der kommet en række bøger og film, der forholder sig til at være dansk adopteret fra Sydkorea – bl.a. Eva Tinds roman 'Han', Maja Lee Langvads 'Hun er vred' fra 2015, Joan Rang Christensens digtsamling 'Omkring Floden Han' og Malene Chois dokumentarfilm 'The Return' fra 2018, der følger to dansk-koreanske adopteredes første møde med Sydkorea. Men i musikkens verden mangler der skildringer af at være dansk adopteret og det dobbeltblik på verden, det medfører.
»At være asiatisk-europæer kan godt føles som at være usynlig. Den eneste historiske tilknytning folk har til Korea er ofte Kim Larsens sang Jutlandia. I USA fylder asian americans mere og mere i populærkulturen med fx standupkomikerne Ali Wong & Margaret Cho, skuespillerne Sandra Oh & Awkwafina og Daily Show vært Ronnie Chieng. Det gør mig simpelthen så glad!« siger Mai Young Øvlisen.
Hun er sangerinde og komponist og står sammen med sit band Meejah bag konceptalbummet 'Queen of Spring', hvor hun på otte numre udforsker sin baggrund og rødder. Albummet, der er indspillet sammen med bandmedlemmerne Daniel Nayberg og Andreas Isbrandt Løvenskjold, er inspireret af en cyklisk tanke i klassisk koreansk filosofi.
»Det er et konceptalbum, der tager udgangspunkt i min trang til at fortolke min identitet som koreansk adopteret. Det handler om at tage ejerskab over min egen fortælling. Når man er adopteret, lever man ofte med en dobbelthed. Man er dansk, men man bliver også mødt med et andet blik pga. ens udseende, og har også selv et udvidet perspektiv, som sjældent bliver spurgt ind til, fordi man har andre oplevelser end majoriteten,« forklarer hun.
Shamanisme og nordisk melankoli
På albummet fortolker Mai Young Øvlisen sin identitet igennem shamanisme, koreansk pansori-sang og shoegaze. Musikalsk befinder 'Queen of Spring' sig mellem postrock, eksperimenterende hiphop, metal-agtige guitarflader og nordisk melankoli.
»Musikken giver adgang til andre rum i folk end litteratur og forskning. Min mission var at sætte fokus på, hvad det vil sige at have den baggrund, som jeg har. At skabe et fælles bånd, som var tilgængeligt for andre asiater i Vesten, men også for folk af dansk etnicitet, så de forstår, at den asiatiske identitet har brug for at fortælle sin historie på egne præmisser, som bryder stereotype anskuelser.«
'Queen of Spring' er støttet af DPAs diversitetspulje, hvis formål er at styrke diversiteten af sangskrivere og producere i Danmark. Som en del af projektet hyrede hun Carolina Echeverri som mentor og strategisk sparringspartner. Echeverri er uddannet i økonomi og business i Holland og har bl.a. lavet PR for kunstnere som Tom Waits, Converge og Mavis Staples for pladeselskabet Epitaph Records.
»Hun har et stort internationalt netværk, så hun kunne hjælpe mig med kontakter på nogle af de radiostationer i USA, som jeg gerne ville pitches til. Hun gjorde det meget mere konkret for mig, at min musik kunne nå ud til amerikanske indiemedier som fx radiostationen KEXP,« siger Mai Young Øvlisen.
Carolina Echeverri stammer fra Colombia, men har boet i Danmark i ti år. Hun underviser i entreprenørskab på Rytmisk Musikkonservatorium (RMC) og er desuden senior konsulent for MXD. Hun hjalp Mai Young Øvlisen med at lave en strategi for, hvordan 'Queen of Spring' kunne komme ud til et internationalt publikum.
»Ligesom jeg selv er Mai både udøvende kunstner, projektleder og primus motor. Hun havde brug for at sparre om, hvordan hun kom i kontakt med den rigtige agent og hvilke internationale indiemedier, hun skulle prioritere. Hun har arbejdet hårdt, og er lige lykkedes med at få et koreansk distributionsselskab, som lancerer Meejah til indiemedier og i undergrundsmiljøer i Korea og Japan,« siger Carolina Echeverri, der tilføjer, at hun selv lærte flere ting af samarbejdet.
»Jeg lærte, hvor dygtig Mai er, og hvor vigtig, hendes historie er. Der bor 5,5 millioner i Danmark, men faktisk har 860.000 af os indvandrer- eller immigrantbaggrund. Folk har brug for at kunne spejle sig selv i kunsten. Derfor er hendes projekt virkelig vigtigt.«
Feministisk synth-fællesskab
En anden modtager af DPAs diversitetspulje er det feministiske synthesizer-baserede kollektiv og pladeselskab SØNTH, der arbejder for ligestilling i musikbranchen gennem koncerter, udgivelser og workshops for og af kvinder, transpersoner og ikke-binære. Kollektivet er startet af kunstnerne Cecilie Penney og ALOO (Sofie Søe).
»Vi kuraterer udfra at artisterne skal spille synthesizerbaseret musik af høj kvalitet, og de skal være kvinder, ikke-binære eller transpersoner. Vi forsøger altid at researche udover vores eget netværk og har øget fokus på at repræsentere BiPOC-artister (black, indigenous/people of color).
En del af midlerne fra puljen er brugt på at lave et hyldestalbum til musikeren og produceren Suzanne Ciani, der er en pioner inden for elektronisk musik.
»Suzanne Ciani er et kæmpe forbillede for især kvinder og kønsminoriteter, der elsker at rode med synthesizere. Derfor inviterede vi 15 inspirerende kvindelige og nonbinære synthesizerartister til at bidrage med en komposition til vores compilation-album. Vi ville gerne skabe grobund for et fællesskab, som vi nok alle har savnet den seneste tid,« siger Sofie Søe om albummet, der er ude på alle streamingtjenester.
Desuden stod SØNTH i august bag en visuel koncert i Brorsons Kirke med elektroniske kunstnere som Excelsior, Rome in Reverse og ALOO og Cecilie Penney.
For tiden arbejder de to stiftere af SØNTH på hver deres soloprojekter, men de har nye samarbejder i støbeskeen med andre feministiske aktører i det nye år. Det bliver spændende at følge dem.
Om diversitetspuljen
Formålet med puljen er styrke diversiteten af sangskrivere og producere i Danmark. Med diversitet forstås både etnicitet, køn, alder, socialt og geografisk. Meningen med puljen er, at legatmodtagerne kan få en ramme til at styrke deres talent i samarbejde med deres miljøer og være del af en mere mangfoldig musikbranche.
Du kan søge både som enkeltperson eller på vegne af et projekt. Det er også muligt at nominere en person til et legat.
Læs mere og søg her - senest 1. december: https://dpa.org/nyheder/diversitetspuljen