Leder: Et nyt år er allerede i fuld gang

Læs årets første leder fra DPA's forperson Tobias Stenkjær.

27. januar 2022

Et nyt år er allerede i fuld gang

2022 er allerede i fuld gang. I årets første uger har vi i DPA allerede holdt tre arrangementer for vores medlemmer om så forskellige emner som mental sundhed, regnskab og coronahjælpepakker. Men måske ikke så forskellige alligevel – for alle emner har det til fælles, at det gælder om at have grebet om sit liv som selvstændig sangskriver eller producer. Vi skal passe på os selv i en verden, hvor vi skal præstere som eliteidrætsudøvere, og derfor har vi i DPA et samarbejde med en mentalcoach – for hellere forebygge og få nogle redskaber til at trives i en hverdag, der kan være et forhindringsløb end først at bede om hjælp, når symptomer på stress og angst melder sig. Som medlem af DPA får du rabat på coaching.

Et stressende element i livet som selvstændig er ofte alt det kedelige: Regnskab, bilag og fakturaer. Det er sjældent på grund af den del, at vi begyndte at skrive sange. Men det er altafgørende, at den del ikke sejler, hvis man vil have et professionelt liv med musikken. Derfor inviterede vi Revision København ind til et medlemsmøde her i januar, hvor de også gav mulighed for personlig sparring til vores medlemmer.

Endelig holdt vi i fredags det tredje webinar om kompensation for tab i forbindelse med coronarestriktioner. Vi håber, det bliver det sidste webinar, vi må holde om det, og at vi kommer til at gå ind i et forår med festivaler, koncerter og writing camps – og rejser ud i verden, til sessions og pleje af det netværk, der er helt afgørende i vores professionelle arbejde.

Men netop for vores medlemskreds, der først ser en indtægt på vores sange med ofte 1-2 års forsinkelse, vil vi desværre nok opleve, at corona kommer til at sætte sine spor på vores indtægt i både 2022 og 2023. Det er vi meget opmærksomme på i DPA, og det er et budskab, vi bliver ved med at tage med til beslutningstagerne i ministerierne og Christiansborg.

Bedre forhandlingsmuligheder for sangskrivere var en af vores hovedsager i 2021 og det fortsætter vi med at sætte fokus på i 2022. Dette arbejde foregår ikke kun her i Danmark, men også på europæisk niveau i ECSA, hvor jeg har været med til at udforme de europæiske guidelines til forhandling af fees. Her er det altafgørende, at vi som sangskrivere, producere og artister står sammen. Dette er i bund og grund en lønkamp og vi kan kun rykke noget, hvis vi ikke begynder at slås indbyrdes. Sammen er vi stærkere!

DPA kan kun eksistere, fordi vi har medlemmer. Jeg har nu haft glæden af at være forperson i et halvt år, og jeg vil gerne sige en stor tak til jer for at bakke op, komme med ideer og dele jeres viden med mig, bestyrelsen, kontoret og hinanden. Det er dét, en forening handler om.

 

Vi ses derude!

Tobias Stenkjær, sangskriver og forperson i DPA.

Foto: Kim Vadskær