1. februar 2023
I dag lancerer DPA: ”Analyse af arbejdsvilkår for sangskrivere, tekstforfattere, producere og komponister”, som sætter tal for arbejdsvilkårene for musikskaberne inden for den kommercielle del af musikbranchen.
Analysen viser blandt andet at:
Stor utilfredshed med streamingindtægter
Analysen viser at hele tre fjerdedele af de danske sangskrivere, tekstforfattere, producere og komponister er utilfredse eller meget utilfredse med deres andel af streamingindtægter.
Flere unge risikerer at skifte branche:
Analysen viser, at 4 ud af 10 danske musikskabere er utilfredse eller meget utilfredse med deres arbejdsvilkår. Næsten halvdelen af musikskaberne i aldersgruppen 30-39 år svarer, at de overvejer at skifte branche.
Kvinder har dårligere vilkår end mænd
Analysen viser også, at kvindelige musikskabere er dårligere stillet end deres mandlige kollegaer både i forhold til indkomst, kontraktforhandlinger og tilfredshed med de generelle arbejdsvilkår.
Sangskriverfee er blevet introduceret som honorarform
Analysen viser, at sangskriverfee har vundet en vis udbredelse i den danske musikbranche. Knap 2 ud af 10 af de adspurgte musikskabere angiver således, at de har modtaget et sangskriverfee inden for det seneste år.
”Der er meget som peger i den gale retning i vores branche, men heldigvis også noget, der peger i den rigtige, siger forperson Tobias Stenkjær om analysens resultater og fortsætter: ”For bare 4-5 år siden var sangskriverfee ikke noget, man snakkede om i Danmark, og nu kan vi se, at det stille og roligt vinder indpas siden DPA i 2021 introducerede vores guide til fees.”
Det kræver en ordentlig betaling at fastholde talenterne
Modargumenterne mod sangskriverfees har bl.a. været, at det vil hindre den kreative proces, hvis det bliver for dyrt for pladeselskaber at få sangskrivere med i sessions. Hertil svarer Tobias Stenkjær:
”I sidste ende er det også et kæmpet kreativt spild, hvis vi ender med, at talenter dropper ud af branchen, fordi man ikke kan leve af at skabe musik. Og tanken med sangskriver/session fees har aldrig været, at det var én fast tarif eller for den sags skyld én fast procentsats på masteren, man fik. Det er forskelligt, hvad man kan forhandle sig frem til alt efter om man er upcoming sangskriver eller en sangskriver med mange kilometer i benene, men det afgørende er, at det nu er ved at blive normalt, at der er en forhandling om fees og point på masteren.”
Hent ”Analyse af arbejdsvilkår for sangskrivere, tekstforfattere, producere og komponister” her