Musikorganisationer går sammen for at sikre rimelige indtægter fra streaming

En række af musikkens organisationer har etableret et nyt samarbejde med et overordnet mål om at sikre rimelige indtægter fra streaming til musikkens skabere og udøvere.

24. maj 2022

De rettighedshavere, som skaber indholdet til musikstreamingtjenesterne, bliver ikke ordentligt betalt for deres arbejde, og intet tyder på, at markedsfejlene korrigerer sig selv. Derfor har en række af musikkens organisationer nu etableret et nyt samarbejde med et overordnet mål om at sikre rimelige indtægter fra streaming til musikkens skabere og udøvere.

I næste uge udkommer `The Polaris Nordic Digital Music Survey 2022´. I den vil man blandt andet kunne læse, at kun 57 procent af danskerne abonnerer på en musikstreamingtjeneste, mens hele 60 procent af danskernes samlede digitale musikforbrug foregår på en af de mange gratis musiktjenester, hvor betalingen til musikskaberne minimum er ti gange lavere end på de abonnementsfinansierede tjenester.

Når disse problemer sammenholdes med, at abonnementspriserne i bedste fald har været fastfrosset i mere end et årti, og at den gennemsnitlige udbetaling per stream er faldende, bliver det for alvor tydeligt, at musikkens skabere og udøvere, som leverer indholdet til streamingtjenesterne, ikke får en rimelig betaling.

Der er ingen udvikling, der peger i retningen af et streamingmarked, som retter op på de ubalancer og markedsfejl, der tydeligvis eksisterer. Det er naturligvis en kilde til stor frustration blandt musikkens skabere og udøvere.

Derfor har Koda, Danske Populær Autorer, Autor, Musikforlæggerne, Dansk Komponistforening, Dansk Artist Forbund og Dansk Musiker Forbund nu etableret et formelt samarbejde. I den forbindelse nedsættes en arbejdsgruppe med deltagere fra samtlige organisationer, og den vil arbejde for et overordnet mål om at sikre rimelige indtægter fra musikstreaming og komme med konkrete bud på, hvordan dette kan sikres.

”Her i DPA har vi længe peget på det problematiske i den skæve fordeling af indtægterne fra streaming, og derfor er jeg meget glad for, at vi kan stå sammen med en række musikorganisationer i Danmark for sammen at arbejde for en løsning, der gavner både sangskrivere og musikere”, siger forperson Tobias Stenkjær. 

Fakta: Organisationerne bag samarbejdet

  • De skabende musikere: Koda, Danske Populær Autorer, Autor, og Dansk Komponistforening repræsenterer sangskriverne og komponisterne. Musikforlæggerne er en brancheorganisation for musikforlag i Danmark og er også medlem af Koda.

  • De udøvende musikere: Dansk Artist Forbund og Dansk Musiker Forbund repræsenterer artisterne og musikerne.

Foto: Kim Vadskær