I år er der ekstra meget brug for kollegaernes skulderklap

Selvom årets medlemsfest - Kegleaften - af gode grunde ikke kunne afholdes, blev der alligevel uddelt priser. Bl.a Michael Learns to Rock og Keld og Hilda Heick blev hædret for deres store karrierer.

For første gang i over 100 år kunne de danske sangskrivere ikke mødes og fejre dem, der skaber tidens populære ord og toner. Men netop desto vigtigere var det i år at uddele priser til de kollegaer, der gør en forskel og som har inspireret og banet vejen med deres musik og tekst. Derfor streamede DPA – foreningen for professionelle sangskrivere og producere – søndag aften årets prisoverrækkelser.

Man kan ikke tale til et stort publikum, hvis man ikke rammer hjertet

”Igennem en årrække har vi i DPA uddelt den Kommercielle Musikskaberpris, fordi vi havde en fornemmelse af, at dem, der virkelig får succes på de store markeder, ikke altid får den anerkendelse af kolleger og presse, som de fortjener. Vi har blandt andet givet prisen til Aqua og Rasmus Seebach. Ja, de er blevet anerkendt af det publikum, som elsker deres musik. De har høstet priser, fordi de har være uomgængelige. Men de er også blevet forbundet med noget folkeligt og noget med at sælge ud. Men man kan ikke tale til et stort publikum, hvis man ikke har hjertet med, hvis man ikke rammer hjertet hos publikum. Det kræver en kompromisløshed og integritet, en tillid til, hvad det er man vil – som helt grundlæggende er det modsatte af at sælge ud. Men tværtimod holde fast og tro på det man gør.”, understregede DPA’s formand Niels Mosumgaard i sin tale til Jascha Richter, Kåre Wanscher og Mikkel Lentz fra Michael Learns to Rock, der var årets modtagere af den Kommercielle Musikskaberpris. Michael Learns to Rock er det bedst sælgende danske band i Asien nogensinde og har et pladesalg på over 11 millioner. Med prisen fulgte 30.000 kr.

De skal vide, at de ikke står alene

På aftenen blev der også uddelt priser til en række sangskrivere for deres indsats over for kollegaer i branchen. En af årets påskønnelsespriser gik til sangskriver og sangerinden Lydmor, der i foråret gjorde sig gældende i den vigtige debat om sexisme ved at kritisere sexistiske anmeldelser.

”… Og netop dem, der er villige til at sætte sig selv i mediernes søgelys og debattens sigtekorn på vegne af kollegaerne og ikke mindst på vegne af de næste generationer, de skal have opbakning og opmuntring. Og deres mod skal hyldes. De skal vide, at de ikke står alene. At deres kollegaer ser og påskønner det ansvar, de påtager sig på vegne af os alle.” sagde Tobias Stenkjær, næstformand i DPA i motivationen for, hvorfor Lydmor i den grad fortjente kollegaernes skulderklap i år. Med prisen fulgte 15.000 kr.

Årets Ærespris: Varmen, håndværket, åbenheden og loyaliteten

”… Vi taler om en karriere, der begyndte helt tilbage i 1966 med de første pigtrådshits og en ny indgang til de danske schlagere. Det betød et folkeligt gennembrud af de store, og med evnen til at følge op og forstå tidens gang, er det lykkedes at fortsætte et kæmpe turneliv og komme rundt i alle små og store ender af landet. [..] Deres sangskrivning og karriere hænger uløseligt sammen med hårdt arbejde, vedholdenhed, stædighed, åbenhed og selvrespekt.”, fortalte formand Niels Mosumgaard, da han overrakte årets Ærespris til Hilda og Keld Heick for deres mangeårige indsats i og for dansk musikliv. Med prisen fulgte 30.000 kr.

Let at udgive musik, svært at bryde igennem muren

”Det er utroligt let at udgive musik i dag. Få klik og så kan musikken være på Spotify. Derfor kræver det også mod og modenhed at skrive og skrive og skrive sange, indtil musikken er der, hvor den skal være. For godt nok er det let at udgive musik, men med 40.000 nye udgivelser på Spotify hver eneste dag, kræver det til gengæld rigtig høj kvalitet og et tydeligt talent at bryde igennem muren og få folks opmærksomhed.”, understregede suppleant i DPA’s bestyrelse Caroline Ravn Andersen, da hun overrakte årets vækstlagspris til sangskriver og sangerinde Maddy, der debuterede med singlen ’Island’ i 2020. Med prisen fulgte 20.000 kr.

Afslutningsvis blev yderligere to påskønnelsespriser givet til to kollegaer, der begge er gavmilde med at skabe netværk og samarbejder med kollegaer. 

Altid professionel

"Bryan Rice brød igennem med et af årets største hits i 2005. Han har siden leveret sange til DMGP, tv og hitlisterne i både Belgien og Kina foruden at have travlt som en altid super professionel performer på de skrå brædder.", understregede bestyrelsesmedlem i DPA Marcus Winther-John, da han overrakte prisen til Bryan Rice. Med prisen fulgte 15.000 kr.

Fokus på musikkens forankring i det lokale

”Kristina Holgersen har en enestående evne til at skabe netværk omkring sig, og kender gennem sit virke i mange sammenhænge stort set alle – kan man vel godt sige. Hun har i fire år sat en retning i Statens Kunstfonds Musikudvalg, hvor hun på en afbalanceret måde har fået gjort opmærksom på det folkelige og det populære og den geografiske spredning og musikkens forankring også i det lokale.”, fortalte formand Niels Mosumgaard, da han overrakte prisen til sangskriver, underviser og sangerinde Kristina Holgersen.

Billede: Kåre Wanscher og Mikkel Lentz fra Michael Learns to Rock, der var uden Jascha Richter, der desværre ikke kunne deltage.

Foto: Kim Vadskær