Hvor kan du få viden, netværk og måske investering til din musikforretning?

Bliv klogere på mulighederne for netværk, sparring og lån som musikiværksætter.

Hvordan er det nu lige det er med forretningsudvikling, når man er sangskriver, producer eller bare i det kreative erhverv generelt?

Den kreative verden og finansverden kan nogle gange føles som et dårligt match. Men sådan behøver det ikke at være. DPA har bl.a. sammen med Musikforlæggerne i Danmark begyndt en dialog med Vækstfonden og Erhvervshus Sjælland, hvor vi vil finde ud af, hvordan vi kan få de to verdener til at komme tættere på hinanden. Det har blandet andet udmøntet sig i et forløb i Lydens Hus med fokus på forretningsudvikling og et webinar med fokus på lånemulighederne i kreative erhverv.

Herunder vil vi give en kort introduktion til, hvordan du som musikiværksætter kan bruge de forskellige tilbud, der er til at skabe en forretning.

Rådgivning og netværk
Som iværksætter og nyopstartet virksomhed – om man er kreativ eller ej – er det vigtig med sparring, rådgivning og netværk. En måde at opnå dette på, kan fx være at samle sig i ”virksomhedshubs”, altså klynger af små virksomheder og iværksættere, der på den ene eller anden måde arbejder inden for de samme brancher. Et eksempel på sådan et hub, er Lydens Hus i København, hvor iværksættere og små virksomheder og organisationer med relation til lyd og musik, sidder samlet.

Det er også i Lydens Hus, at det førnævnte forløb med fokus på forretningsudvikling finder sted. Her får deltagerne gennem en række sessions, konkret læring fra forretningsudviklere, samt mulighed for at bruge netværket og miljøet i Lydens Hus aktivt.

Lydens Hus er en del af Erhvervhus Sjælland, der yder gratis sparring og rådgivning til nystartede virksomheder og iværksættere.

 

Lån og finansiering
Den statslige investeringsfond, Vækstfonden, investerer og giver lån og garantier til danske virksomheder. Traditionelt har de kreative erhverv, som fx musik, nok ikke været hovedfokus i fonden. I 2018 indgik de dog en aftale med Den Europæiske Investeringsfond, EIF, der betyder, at de kan tage større risici i investering i virksomheder og iværksættere i de kulturelle og kreative erhverv.

Det er dog vigtigt at huske på, at Vækstfonden kun giver finansiering til reelle produkter. Det betyder at ikke at din virksomhed skal sælge et fysisk produkt, men at du altså skal være kommet videre end idéfasen. Er din forretning stadig kun en god idé, kan det i stedet være Innovationsfonden, du skal kigge mod. Hvis du har fået penge herfra, kan det være en fordel, hvis du senere skal søge finansiering fra Vækstfonden.

Vækstfonden tilbyder en lang række produkter. Der er fx Vækstkaution, hvor de kan stille supplerende sikkerhed, hvis man skal have lån i banken, eller Startlån, som er lånekapital til virksomheder i startfasen på ned til 400.000. Sidstnævnte kræver dog, at der allerede er finansiering fra private aktører. Vækstfonden kan herefter gå ind og ”matche” den finansiering. Er man lidt længere i udviklingen, kan man også kigge mod Vækstlån til iværksættere, der er til lånebehov over 1 million kroner.

Et godt eksempel på en musikiværksætter, der har brugt Vækstfonden er Anne Dvinge, der med virksomheden Low-Fi Concerts arrangerer hjemmekoncerter. Her har lån fra Vækstfonden været med til at udvikle virksomheden med et mål om at gå internationalt.

 

Fokus på forretningsdelen i DPA
I DPA fylder forretningsdelen af det at være sangskriver eller producer en stor del. Derfor har vi løbende projekter og arrangementer med fokus på dette. Hold øje med vores hjemmeside og facebook, og kontakt os gerne, hvis du har idéer eller ønsker til nye mulige projekter.