From Paris to Berlin …. 25 års rejse blev hædret af kollegaerne

Søndag aften uddelte DPA priser til en række sangskrivere og producere. Se alle årets vindere her.

14. november 2022

Det går ofte hurtigt i populærmusikkens verden. Netop derfor er det vigtigt med priser, der påskønner de lange karrierer og det vedholdende arbejde med at skabe musik til et marked. Hvert år uddeler de professionelle sangskriveres og produceres forening DPA en række priser, der gives til den musik, som publikum elsker, som kan fylde dansegulvet, og hvor omkvædet skaber genkendelse. Dette skete søndag aften i Docken i København, hvor over 200 sangskrivere og producere var klar til at hylde deres kollegaer.

Årets hovedpris ’Den Kommercielle Musikskaberpris’ blev uddelt for ottende gang af DPA. De tidligere vindere er bl.a. Rasmus Seebach, Aqua og Medina. Årets pris gik til Infernal.

”Dette års modtager af Den Kommercielle Musikskaberpris kan også kaldes en ægte arbejdssejr, nemlig at have 25-års jubilæum på den danske og internationale scene. Et kvart århundrede, 5 albums, 41 singler og adskillige guld- og platinplader er de færreste forundt. Og de færreste kan siges at være ikke blot aktive, men også aktuelle efter så mange år. Prismodtager har da også en livekalender, som demonstrerer den vedholdenhed og energi, som den dag i dag stadig står beundringsværdigt stærkt”, sagde forperson i DPA, Tobias Stenkjær, da han overrakte prisen til Lina Rafn og Paw Lagermann.

"Igennem de 25 år, vi har været i gang, har der ikke manglet anerkendelse af vores arbejdsindsats, vores ildhu, vores kompromisløshed og vores mod. At blive anerkendt for vores håndværk, vores talent, vores originalitet og vores evne til at skabe noget, som står distancen, det føles fanme godt!" sagde Lina Rafn i takketalen. Og der var ingen tvivl ud fra salens reaktion, at også denne anerkendelse fra kollegaerne var på sin plads.  

Vækstlagsprisen 2022: Pauline
Årets Vækstlagspris gik til sangerinden og sangskriveren Pauline, der har skabt sig sin helt egen lyd og tekstunivers og blandt andet sat fokus på mental sundhed med sin debutsingle ’Ny Og Næ’.

Prisen blev overrakt af producer og suppleant i DPA’s bestyrelse Daniel Mirza Salcedo, der fremhævede, hvordan Paulines karriere har taget imponerende fart. Pauline takkede for prisen og understregede: Denne her pris er en hyldest til den fælles indsats. Ingen skaber noget egenhændigt – det er altid et holdarbejde. Med prisen er DPA også med til at sætte fokus på mental sundhed, og at vi skal passe på hinanden og hjælpe hinanden som mennesker og kollegaer.”

Påskønnelsespriser til Annette Heick, Fabian Mazur, Ihan Haydar og Theresa Rex
Til prisfesten blev der også uddelt fire påskønnelsespriser som en anerkendelse fra DPA’s medlemmer til deres kollegaer. 

Sangskriver og tekstforfatter Annette Heick fik prisen overrakt af DPA’s forperson Tobias Stenkjær, som fremhævede: ”Annette Heick har i den grad sat sig selv i spil og brugt sin platform til uselvisk at tage kampen op omkring alders- og kønsdiskrimination”. Annette Heick tilegnede også sin pris til alle sine kvindelige kollegaer, der var til stede: ”Vi er ikke længere alene. Vi har opdaget, at vi har hinanden. Jeg er stolt af det arbejde, vi gør sammen.”

Sangskriver og sanger Theresa Rex blev påskønnet med disse ord: ”Jeg kunne nævne svimlende tal og enestående statistikker, men hvad betyder det, hvis vi ikke også påskønner det hårde og seriøse arbejde bag ved tallene.”, sagde bestyrelsesmedlem i DPA, Gisli Gislason, og Theresa Rex takkede varmt for prisen: ”Man kan jo altid prøve at analysere sig frem til, om man er god nok, og tal og radioplays og månedlige lyttere er da også et eller andet, men som sangskriver arbejder man ofte alene, og kan man godt føle sig lidt anonym. Så at nogen har set mig og aktivt sat pris på mit arbejde betyder helt usandsynligt meget.”

Trommeslager og sangskriver Ihan Haydar modtog prisen af DPA’s bestyrelsesmedlem Mattis Jakobsen, der fremhævede: ”Ihan Haydar bruger sin succes på at hjælpe andre, både på Lesbos, hvor flygtningebådene kommer ind, og på Amager, hvor hun stabler et fodboldhold på benene for de unge. Giv en stor hånd til kvinden med trommestikkerne, som altid spreder fed energi både på scenen og hos dem, hun møder på sin vej.” Ihan Haydar sagde bl.a. i sin takketale: ”Jeg er så beæret over at modtage denne pris. Som lille turde jeg ikke drømme om en karriere i musikken [..] og nu står jeg her. Og jeg står i den fantastiske mulighed at kunne give tilbage.”


Producer og DJ Fabian Mazur blev anerkendt for målrettet at gå efter det internationale marked, hvor hans musik fylder klubberne. Bestyrelsesmedlem Stine Kinck fremhævede Fabians arbejdsomhed ”Verden rundt er han kendt for sin innovative lyd, og han er gavmild med at dele ud af sin viden”. Fabian Mazur modtog prisen med ordene: ”Prisen er for mig også en påskønnelse fra DPA af alle de nye måder, populærmusik bliver skabt i dag, hvor rammer bliver brudt ned.”

 

Årets priser 2022

Den Kommercielle Musikskaberpris
Infernal

Vækstlagsprisen
Pauline

Kodas kulturelle midler muliggør, at der følger 30.000 kr. med den kommercielle musikskaberpris og 20.000 kr. med vækstlagsprisen. 

Påskønnelsespriserne
Annette Heick
Fabian Mazur

Ihan Haydar
Theresa Rex

Der følger 15.000 kr. med hvert påskønnelseslegat. Midlerne er fra Kaj Møllers Fond.

Foto: Kim Vadskær