Endelig samlet igen: Priser uddelt til årets Kegleaften

Efter et års pause, pga. corona, var det nu to år siden, vi havde været samlet til DPA's store medlemsfest Kegleaften. Traditionen tro blev der uddelt priser til en række sangskrivere, der meget velfortjent blev hyldet for deres håndværk, arbejde og visioner. Læs hvem her

29. november 2021

”Musikken var ikke kun for dig, men for os alle…” Medina modtager hyldest af kollegaerne

Ved den årlige prisfest hos DPA – foreningen for professionelle sangskrivere og producere – blev en række af dem, der skaber Danmarks ord og toner fejret. Aftenens hovedpris, årets Kommercielle Musikskaberpris, der tidligere er gået til bl.a. Rasmus Seebach, AQUA og Michael Learns to Rock, gik i år til sanger og sangskriver Medina.

”Produktionerne, melodierne, ordene - sangene - var på alle måder et nybrud og et opgør med sin samtid. Taget hver for sig var elementerne særskilt en øvelse ud i nærmest sublim minimalisme. Ultrabevidsthed i hvert valg, fordi intet hverken kunne eller skulle skjules. Det var råt, umiddelbart og hudløst ærligt. DPA’s Kommercielle Musikskaberpris gives til dem, som uden omsvøb, uforfærdet og uforfalsket formår at sætte en ny standard - deres egen standard. Og selvom musikken måske kun var for dig, blev den i den grad for os alle. Og tak for det!”, sagde DPA’s forperson Tobias Stenkjær i sin tale til Medina.

Medina kunne desværre ikke være til stede søndag aften, hvor prisfesten blev holdt, da hun optrådte sammen med Underholdningsorkesteret i Aalborg, men sendte en video til kollegaerne med blandt andet disse ord:

”Tusind, tusind tak for den meget rørende pris og tale. Jeg vil glæde mig til at dele nyheden med min familie. Lige nu står jeg i Aalborg sammen med Underholdningsorkesteret, men håber I får en dejlig aften.”

En solidarisk kollega – påskønnelsespris til Andreas Odbjerg
Blandt kollegaerne har sangskriver Andreas Odbjerg gjort en forskel det sidste år ved at stille sig i spidsen sammen med DPA for en mere fair aflønning til dem, der skaber musikken. For den indsats modtog han et af aftenens tre påskønnelsespriser fra kollegaerne overrakt af bestyrelsesmedlem Julie Aagaard:

”Hans sange er sårbare og ærlige. Han er kombinationen af at være en uhyggelig stærk håndværker og så kompromisløs slider. Og det er vi mange, der er ham taknemmelige for. For når livet er lort, giver han os lov til at føler os selv 100. Andreas, I år er dit år. Og derfor er vi også ekstra taknemmelige for, at du samtidig har taget dig tiden til at sætte dig selv i spil - og sammen med DPA stillet dig i spidsen for en mere fair aflønning af danske sangskrivere. ”

”Vi bliver nødt til at stå sammen, os sangskrivere. Mobilisere os. Det har en pris at være politisk, men vi skal være det.” sagde Andreas Odbjerg i sin takketale

Med til at nedbryde tabuer – påskønnelsespris til Mathilde Falch
Den anden påskønnelsespris gik til sangskriver Mathilde Falch, der blev hædret for at være med til at sætte fokus på mental sundhed og nedbryde tabuer: ”Hun er ambassadør for landsforeningen SIND og hendes nærværende og hudløst ærlige sange om blandt andet psykisk sygdom og sårbarhed er […] med til at sætte fokus på det og nedbryde tabuer. For som hun selv siger så “er der stadig et system, som ikke hjælper i tide og ikke har de ressourcer, der er behov for”, fremhævede bestyrelsesmedlem i DPA, Mattis Jakobsen.

"I en tid hvor psykiatrien er presset og en ungdomsgeneration, hvor flere kæmper med psykisk sårbarhed, så vil jeg gerne kæmpe for at sætte fokus på netop dette emne for at være med til at give andre folk håb og råbe systemet op.”, understregede Mathilde Falch i sin takketale.

 

Ildsjæl inden for metalgenren – påskønnelsespris til Mirza Radonjica

Den tredje påskønnelsespris gik til en ildsjæl inden for dansk metalmusik Mirza Radonjica, der fik overrakt prisen af bestyrelsesmedlem i DPA, Marcus Winther-John: ”Ordet ”ildsjæl” bliver brugt i flæng i vores branche men når man er sangskriver, sanger, CEO af et label og artistmanager på et professionelt niveau, så må det være på sin plads. Han forener business og passion som en hub for Danmarks bedste heavy musik i Prime Collective og har helt i DPA’s ånd vist, at en professionel markedstilgang til sin kunst ikke er begrænset til én genre.”   

 

"En muslimsk indvandrer får en påskønnelsespris for sit arbejde med dansk heavy metal. Jeg er megastolt over at stå her i dag! Stolt over at få prisen på vegne af mit unge team i København og London, og mig selv naturligvis. Vi er en håndfuld mennesker der har løftet en opgave på en måde, der ikke er set i dansk metal siden de glade 90'ere. Vi er gået fra at gemme dansk metal på små venues til i dag at samle 1000 mennesker til lokale shows, og rydde forsiden på Gaffa. Tak til DPA for at lægge mærke til det arbejde, der bliver lagt.", sagde Mirza Radonjica i sin takketale.  

 

Vinger under musikken - Årets vækstlagspris til Emma Grankvist / Eee Gee
Hvert år bliver en pris uddelt til et sangskrivertalent, der er godt på vej, men som kollegaerne gerne vil give et ekstra skub i ryggen. Sidste år modtog Maddy prisen og forrige år Mekdes. I år var modtageren Emma Grankvist, kendt under artistnavnet Eee Gee, der blev overrasket med prisen.  


”Det er simpelthen den mest rørende første pris, jeg kunne forestille mig at modtage. At vide at en håndfuld garvede mennesker har ønsket, jeg skulle have den her pris gør mig lykkelig! Pengene lander på et vanvittigt ørkentørt sted. Det at fordybe sig for alvor i musikken, inden en decideret karriere, er jo et ubetalt fuldtidsarbejde, en dyr passion, indtil der forhåbentlig er vinger under musikken”, sagde Emma Grankvist i sin tak til kollegaerne.

Kodas kulturelle midler muliggør, at der følger 30.000 kr med den kommercielle musikskaberpris og 20.000 kr. med vækstlagsprisen. Der følger 15.000 kr med hvert påskønnelseslegater. Midlerne er fra Kaj Møllers Fond.

Foto: Kim Vadskær