En samtale om sangens værdi

På SPOT Festival havde DPA samlet musikbranchen til en samtale om sangskriveres vilkår i streamingøkonomien og forhandling af fees og point på masteren.

30. september 2021

På SPOT Festival havde DPA samlet musikbranchen til en debat om, hvor svært det er at tjene penge på at skrive sange – også selvom man skriver hits. Et emne DPA det sidste år har løftet flere gange efter at have lanceret guidelines til, hvordan sangskrivere kan forhandle fees og point på masteren, når de samarbejder med et pladeselskab.

 
”Starting a conversation”

Det var udgangspunktet for DPA’s forperson, Tobias Stenkjær, der understregede, at det DPA ønsker, er at starte en samtale om nye indtægtskilder for det første led i fødekæden: Sangskriverne.

”Sangskriverne er de første, der afleverer et stykke arbejde: Sangen, men de sidste, der bliver betalt. Og ofte med stor usikkerhed om de overhovedet kommer til at tjene noget, hvis sangen ender med ikke at blive brugt af pladeselskabet”, sagde Tobias Stenkjær. 

Helienne Lindvall fra DPA’s søsterorganisation i England The Ivors Academy, fortalte om den engelske kampagne ’Pay Songwriters’, der netop har fokuseret på den ringe indtjening, sangskrivere har fra streaming og derfor efterspørger en bæredygtig model.

Fra pladeselskabernes side var Jakob Sørensen fra The Bank repræsenteret, selvom det var tydeligt som debatten skred frem, at det mere er major pladeselskaberne, der skal i tale her.

 

Vi skal sikre erhvervet i fremtiden

”Det her emne er DPA’s kernesag: at det er et arbejde at skabe musik. Og med et arbejde følger en mulighed for forhandling af indtjening. Så vi fortsætter dialogen efter SPOT og vil meget gerne invitere de store pladeselskaber indenfor, da vi i sidste ende tror på, at det vil gavne hele vores industri, hvis sange ikke bare er noget man bestiller i flæng, og ender med en bruttoliste på 150 sange til en udgivelse, der kun skal bruge 10 sange.”, siger Tobias Stenkjær efter debatten på SPOT.

Den tanke udfoldede bestyrelsesmedlem i DPA, Julie Aagaard, også, da hun under debatten fremhævede at, hvis vi skal sikre et højt niveau af danske sangskrivere i fremtiden, så skal det være et erhverv, man kan leve af. Ellers søger folk andre veje. Julie Aagaard slog dog også fast, at DPA ikke ønsker faste tariffer eller snakker om faste beløb, men om muligheden for forhandling.

”I sidste ende vil det være forskelligt, hvad en helt ny sangskriver kan forhandle sig til og hvad en sangskriver med flere hits i bagagen kan forhandle sig til. Men det afgørende er, at der er en forhandling, sagde Julie Aagaard i Aarhus.

 

Du kan finde DPA’s guidelines her.