20. november 2023
Musikbranchen kan virke som en branche, der gør alt for at få dig ned med nakken – netop derfor er det ekstra vigtigt, at der er fællesskaber, hvor der er kollegial anerkendelse og netop sådan et fællesskab, er DPA for de danske sangskrivere og producere. Søndag den 19. november samledes over 200 sangskrivere og producere til årets prisfest, hvor en række kollegaer blev hyldet, og hvor der også var plads til at snakke om alt det, der ikke fungerer i musikbranchen, og hvordan det kan blive en bedre og sundere branche.
Stine Bramsen: Et fællesskab, som gør mig modigere og stærkere
En af aftenens første påskønnelsespriser gik til sangskriver og artist Stine Bramsen i anerkendelse af hendes indsats for at sætte fokus på de udfordringer, man møder som kvindelig artist og sangskriver i den danske musikbranche:
”Det betyder faktisk meget for mig at få det her skulderklap, for det har taget mig mange år at turde ytre min mening offentligt og forsøge at bruge min stemme til at rykke på nogle ting. Det kan være en ensom branche og det her år har virkelig kostet mig mange søvnløse nætter med tvivl og selvransagelse, men jeg oplever heldigvis nu, at jeg kan række ud til mine kolleger og finde støtte. Især pga. DPA’s initiativer. Jeg fornemmer et ulmende opgør og et fællesskab, som gør mig modigere og stærkere, så tusind tak for dét!”, sagde Stine Bramsen, da hun modtog prisen.
Sangskriverne Nanna Bottos og Waqas Ali Qadri modtog også påskønnelsespriser fra deres kollegaer:
”Man skal påskønnes for at blive ved i en branche som gør alt for at få dig til at trække stikket”. Noget lignende sagde Tobias Stenkjær (RED: DPA’s forperson) til mig, da han ringede og sagde, jeg ville modtage en påskønnelsespris i dag. Og den sætning ramte mig virkelig - både fordi jeg er meget beæret over, at der bliver lagt mærke til mit arbejde og samtidig, fordi jeg også mærker en sorg over, at det arbejde med musik, som jeg elsker så højt, føles som en kamp at blive ved med at tro på. I den her branche, i den her verden, som på mange måder er virkelig brutal og nådesløs. Det ene øjeblik er du inde, det andet øjeblik er du ude”, sagde Nanna Bottos i sin takketale.
Waqas Ali Qadri fra Outlandish kunne desværre ikke være til stede på aftenen, men sagde en stor tak i en video til kollegaerne. I sin tale til Waqas nævnte producer og tekstforfatter Gisli Gislason, hvor stor inspiration, han har været:
”Man kunne være stilet, man kunne bryde med den ofte ret hårdtpumpede-testosteron-retorik, som der er rigeligt af inden for hiphoppens verden. Man kunne endda hive en akustisk guitar frem og lave et kæmpehit i Europa. Uden at miste jordforbindelsen [..] og stadig give tilbage til fællesskabet. Ved at engagere sig i DPA’s valgkomité, der skal sikre større diversitet på vores politiske poster og ved at være aktiv i dialogen om bedre mental sundhed i vores branche”.
Den røde tråd blev bundet med aftenens hovedpris
Årets hovedpris ’Den Kommercielle Musikskaberpris’ blev uddelt for niende gang i år. Blandt de tidligere vindere er Infernal, Thomas Troelsen, Rasmus Seebach, Aqua og Medina. I år gik prisen til Shu-bi-dua, der netop har 50-års jubilæum i 2023. Forperson Tobias Stenkjær understregede i sin tale, at den kommercielle musikskaberpris er indstiftet for at anerkende de musikskabere, hvis tekster og melodier har sat et skelsættende præg i dansk musik. Prisen er en anerkendelse af evnen til at nå ud til en hel befolkning på tværs af generationer:
”Vi er så stolte og glade over både at få prisen i år. Vi delen prisens ære med alle de 14 medlemmer af Shu-bi-dua gennem årene. En tradition i bandet er at støtte velgørenhed med den monetære del af hyldesten. Og ligesom da Michael Bundesen var med os, vil vi også denne gang bede Læger uden Grænsen modtage vores bidrag til deres livsfarlige og desværre stadig nødvendige arbejde i en verden i flammer”, sagde Jørgen Thorup, Michael Hardinger og Kim Daugaard, der repræsenterede Shu-bi-dua. Michael Bundesens søn Nicolaj Bundesen og datter Nanna Bundesen deltog også i fejringen.
Fra 50 års jubilarer til starten af karrieren
DPA’s Vækstlagspris er i årenes løb gået til sangskrivere som eee gee, Saint Clara og Mekdes. I år gik prisen til sangskriver Benjamin Rosenbohm, der er del af den første årgang fra Danish Songwriting Academy og som allerede har haft sange med i det danske og svenske Eurovision. Benjamin takkede og dedikerede sin pris til hele det danske vækstlag:
”At være musiker i up-coming regi kan være noget af det sværeste, især når man konstant får at vide, at det “ikke betaler huslejen”. Derfor vil jeg gerne dedikere prisen til alle mine kollegaer og venner i det danske vækstlag. Jeg ved, at vi alle sammen kæmper en daglig kamp på hver vores måde.”
DPA’s Ærespris gik i år til sangskriver Janne Aagaard der bl.a. står bag det musikpædagogiske univers Zebra-ze-ze og som i en årrække også har været involveret i DPA’s politiske arbejde for bedre vilkår for musikskabere. I pristalen fremhævede næstforperson i DPA Mathias Madsen Munch:
”Igennem hele sin karriere har prismodtageren haft fokus på at skabe kvalitetsmusik med levende musikere i organisk indpakning. Flere af udgivelserne har klare konceptuelle og pædagogiske overvejelser, men fokus har altid været på de gode sange og de iørefaldende melodier, som prismodtageren er kendt for”. Janne Aagaard takkede kollegaerne med ordene: ”I DPA har jeg mødt inspirerende mennesker, der gav mig det skub, der gjorde, at jeg kom i gang med at lave de børnekoncerter og musicals med de yngste, som jeg havde drømt om og jeg fik min børnemusik ud i høj kvalitet – takket været Kodas Kulturelle mider - indspillet af dygtige musikere og suppleret med smukke billedbøger.”
Årets priser 2023
Den Kommercielle Musikskaberpris
Shu-bi-dua
Vækstlagsprisen
Benjamin Rosenbohm
Kodas kulturelle midler muliggør, at der følger 30.000 kr. med den kommercielle musikskaberpris og 20.000 kr. med vækstlagsprisen.
Påskønnelsespriserne
Nanna Bottos
Stine Bramsen
Waqas Ali Qadri
Æresprisen
Janne Aagaard
Der følger 15.000 kr. med hvert påskønnelseslegat. Der følger 30.000 kr med Æresprisen. Midlerne er fra Komponisten Kaj Møllers Mindefond og Direktør Johannes og Ingeborg Ravn Jonsens Mindefond.
Foto: Kim Vadskær