13. februar 2024
DPA og Musikforlæggerne i Danmark opfordrer Israel til at trække sig fra Eurovision 2024 og EBU til at revurdere sin forståelse af, at Eurovision kan være helt apolitisk
Bestyrelsen i DPA – den danske organisation for sangskrivere, tekstforfattere, producere og komponister, samt bestyrelsen i Musikforlæggerne i Danmark opfordrer Israel til at trække sig fra Eurovision i 2024.
”Eurovision blev stiftet for at samle og forene nationer og kulturer med den gode sang som omdrejningspunktet. Den splittelse, som krigen mellem Hamas og Israel skaber, sætter dybe spor, og Israel bør trække sig fra Eurovision i år af respekt for fællesskabet, kunstnerne og konkurrencens skyld”, siger forperson i DPA, Tobias Stenkjær: ”Vi kan ikke ignorere den menneskelige tragedie, vi ser i Gaza lige nu. Det vil være mangel på respekt for alle ofre for denne krig, hvis Israel står på scenen til en fejring og festlig konkurrence, som Eurovision i ånden skal være.”
EBU skal forholde sig til virkeligheden
DPA’s og Musikforlæggernes bestyrelse retter også en kritik af EBU’s forsøg på at insistere på, at Eurovision kan være et apolitisk rum. De sidste år har vist, at det ikke er muligt at adskille politik fra Eurovision. Derfor er det bedre, at EBU ser det i øjnene og får et opdateret regelsæt, der er mere i tråd med virkeligheden, hvor man bliver nødt til at forholde sig til den omverden, Eurovision er del af. Eurovision agerede politisk, da Rusland blev udelukket, og seerne bakkede op om det politiske signal, da Ukraine vandt, og man kommer også til at lægge scene til politik, hvis Israel kommer til at stå på scenen til maj i Malmø.
Den enkelte sangskriver og artist skal ikke stå med ansvaret
For bestyrelserne i DPA og Musikforlæggerne er det afgørende, at det ikke bliver den enkelte sangskriver og artist, der skal stå til regnskab. Ansvaret for, om Eurovision kan være den musikkonkurrence, som er en fejring af sange på tværs af nationer, ligger ikke hos den enkelte sangskriver. Det ligger hos Israel, hvis de med deres insisteren på at deltage, ødelægger visionen om musik som samlende. Hvis ikke Israel træder ud, ligger ansvaret hos EBU, der ikke forstår, at netop med Israels planlagte deltagelse i 2024, har man gjort Eurovision til den mest politiske musikscene i Europa.
Begge bestyrelser bakker op om alle sangskrivere og artister, der deltager i Dansk Melodi Grand Prix på lørdag og håber, at Danmark kommer til at sende en sang videre til Malmø i maj, der kan deltage i et Eurovision, der er sikkert, samlende og en fejring af musikken. På nuværende tidspunkt kan DPA og Musikforlæggerne ikke se, at det kan lade sig gøre med Israels planlagte deltagelse.
DPA og Musikforlæggerne tager afstand til enhver form for krig, undertrykkelse, drab af civile og uskyldige børn og støtter op om et værdigt liv i fred og frihed for alle kunstnere – for alle mennesker.
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Jonasskovbjergfogh/Ritzau Scanpix