DPA-medlem Tamra Rosanes fejrer sit 50-års jubilæum i branchen

Der er ikke mange, der kan prale af en lang og succesfuld karriere i musik, men det kan Tamra. Hun har skrevet og udgivet musik i 50 år, senest med sit nye album ’New Better Day’. Læs portrættet af Tamra Rosanes her.

21. december 2023

Der er ikke mange, der kan prale af en lang og succesfuld karriere i musik, men det kan Tamra. Hun har skrevet og udgivet musik i 50 år, senest med sit nye album ’New Better Day’.

I forbindelse med hendes 50-års jubilæum som singer/songwriter har Tamra udgivet nyt album og har også turneret rundt i Danmark.

Tamra Rosanes er vokset op omringet af legender fra folk-music miljøet blandt andet Pete Seeger i en lille by i staten New York. Hun var en del af ungdomsbevægelsen i 60’erne, og musikken fra dengang har sat sit præg på Tamras musik, selv den dag i dag.

Med protest-og fredssange forsøger hun at gøre en forskel med sin musik. Tamra har for eksempel skrevet pladen, 'A Green Tomorrow Today', der fokuserer på klimaforandringer. Derudover har hun udgivet pladen 'Divided Heart', som handler om hendes dobbelt statsborgerskab, identitet, integration og inklusion.

– Jeg synes, at det er dejligt, hvis man kan bruge musikken til at gøre verden bedre. Men man skal først etablere sig for at få den platform, for at radioen vil spille ens musik.

Gode råd og oplevelser

I hjertet af Tamras succes ligger et dedikeret engagement i sangskrivning, hvor hun har draget fordel af DPA's ressourcer, ved blandt andet at deltage i sangskrivercamps. En af sangene, hun har skrevet på en camp 'Rusty Old Arrow', kan du høre på hendes nye album, der udkom i 2023.

Disse camps har ikke kun været kreative legepladser for Tamra, men også værdifulde platforme for at udvikle hendes evner samt dele sin egen viden med folk i branchen.

Tamra anerkender, at man først og fremmest bliver nødt til at etablere sig i branchen, og måske smide et pop-hit eller to, men der er en ting, hun gerne vil give videre til vækstlaget i branchen:

– Man skal gøre det, der giver mening for en selv.

Den danske musikbranche

Tamra startede karrieren som folkesanger i Danmark. Kort efter optrådte hun som korsanger på lang række af dansktop albums og sange. Hun havde dog en drøm om at gå solo og skrive og performe sit eget.

Drømmen blev til virkelighed, da hun i 1991 blev kontaktet af tre forskellige pladeselskaber, der gerne ville tilbyde hende en pladekontrakt. Herefter tog det fart, og nu kan Tamra se tilbage på 50 år i branchen, hvor hun har leveret i alt 20 albums, vundet en DMA-pris og indspillet en duet med country-folk legenden John Prine.

Det har dog ikke været 50 nemme år. Tamra fortæller, at hun gennem sin har karriere også har søgt andre steder hen end lige musikken.

– Det går op, og så går det ned, og så går det meget op, og meget ned. Det er meget skiftende, og man skal nærmest se det som en lang livslinje. Man skal ikke give op, når det går dårligt, fordi det kommer til at gå op ad igen.

Selvom det ikke udelukkende har været en dans på roser for Tamra, mener hun, at branchen med tiden er blevet endnu svære at navigere i.

– Det var svært dengang, men det var nemmere, end det måske er nu, fordi der er så mange dygtige, unge mennesker og dygtige mennesker generelt. Alle kan lave musik selv, og alle kan udgive musik selv. Der er bare et kæmpe udbud, og det er svært at komme igennem nåleøjet, hvis man vil lave et hit i dag.

'New Better Day'

Tamra beskriver sit nye album som en samling af smagsprøve fra forskellige genrer i musikken. Derfor betegner hun også sig selv som en americana-country artist, da hun ikke kun laver country, men blander en masse genrer.

– Det er både folk, country, honky-tonk og pop. Det hele er på den her plade.

Hun har blandt andet samarbejdet med sin søn og DPA-medlem Noah Rosanes, der både optræder som producer, sangskriver og guitarist på det nye album. De to har i en lang årrække arbejdet sammen om musikken.

Efter et år fyldt med koncerter og ny musik skal Tamra nu holde en velfortjent ferie i Nashville. Hendes ferie er dog også fyldt med musik.

– Nu skal jeg ned på en honky-tonk midt om dagen, hvor de har åbent 24/7, og der er et bestemt sted, hvor alle de bedste musikere spiller, så vi tager ned og skal høre country midt på dagen. Det bliver sjovt og godt.

Der er ingen tvivl om, at vi nok skal høre meget mere til Tama Rosanes i fremtiden.

Foto: Nikolai Linares