DPA

For komponister og tekstforfattere

Nordbrandt & Nussbaum - 'Hjemløshed'

28. august 2019

Digte af Henrik Nordbrandt om flygtninge og krigsramte sat i musik af klezmer-dronningen Channe Nussbaum.

”Mange af mine digte ér uhyggelige og har faktisk skræmt mig selv efter jeg har skrevet dem”, lyder det fra digteren Henrik Nordbrandt. Sanger og sangskriver Channe Nussbaum ledte netop efter digte med ord, der rev, når man hørte dem og som hun kunne få lov at sætte musik til. Det hele gik derfor op i en højere enhed, da hun første gang stiftede bekendtskab med Henrik Nordbrandts digte som 'Lille Krigsbarn', 'Inshallah' og 'Hjemløshed'. Måske pga. sin jødiske baggrund, hvor koncentrationslejre og familiemedlemmer på flugt ikke kun er et abstrakt moralsk anliggende, men en konkret erfaring. Derfor var det helt naturligt for hende at sætte Nordbrandts empatiske og rædselsvækkende digte i verdensmusikalsk mol.

Nordbrandt og Nussbaum har på 'Hjemløshed' allieret sig med 27-årige Sophus August Tuxen, der har produceret albummet. Et givtigt samarbejde mellem tre generationer med hver deres ståsted i livet og som ser smerten, håbet og troen i forskelligt perspektiv.

Channe Nussbaum, har frit fået lov til at plukke fra Nordbrandts samlede digte og komponere musik til. Samarbejdet har udviklet sig over et par år, hvor Nussbaum har arbejdet med at finde musikalsk vej ind i Nordbrandts digte, som netop rummer stor smerte, stort håb, stor afmagt og stort mod på én gang.

Numrene på det aktuelle album veksler mellem Nussbaums melankolske fortolkninger og Nordbrandts oplæsninger, placeret i et overraskende på en gang både urbant og traditionsrigt, analogt og elektronisk musikalsk univers.

"Siden jeg var barn, har jeg altid ønsket at kunne spille et instrument. Det er jo altid en glæde, at der kommer musik til ens ord, navnlig hvis det er musik, man kan lide. Channes musik understreger nogle klange i mine digte, som giver en ny dybde og nye nuancer. Derfor ville jeg gerne have, at Channe skulle fortolke mine digte med sin musik, fordi jeg kunne lide hendes musik, så enkelt er det", fortæller Nordbrandt om samarbejdet.

"Jeg er meget draget af smerten og mørket i Nordbrandts digte. Jeg bliver rørt af melankolien og ramt af de skæbner og scenarier digtene beskriver. Det har været hårdt at arbejde med smertefulde emner som tortur, hjemløshed, død og flugt. Men også inspirerende", fortæller Channe Nussbaum, der med stor respekt har skåret i Nordbrandts digte, så de kunne fungere som sangtekster.