DPA

For komponister og tekstforfattere

Mathias Heise & DR Big Band - The Beast

23. oktober 2018

Det 25-årige stjerneskud Mathias Heise er i front, når DR Big Band fra slutningen af september turnerer landet rundt med et spritnyt album i bagagen som optakt til en ny koncertsæson. Der er ikke mange unge musikere, der har så klare beviser på deres talent som den unge mundharpespiller, pianist og komponist Mathias Heise. Ikke alene er han kåret som verdensmester i kromatisk mundharpe. Han har også nærmest badet i ærefulde musikpriser – fra ‘Kronprinsparrets Stjernedryspris’ til priser som ‘Årets Nye Jazzstjerne’ og ‘Ben Webster Prisen’. Sidstnævnte i øvrigt som den yngste modtager nogensinde.

Et musikalsk bæst
Albummet 'The Beast' består af syv originale kompositioner arrangeret specielt for DR Big Band samt en komposition opført udelukkende af Mathias Heise selv. Titlen er, ifølge Mathias Heise, et billede på big bandets særlige karakter: ”Et big band har utrolige musikalske kræfter – næsten som et bæst eller et uhyre, der skal tæmmes. Men når man så har tæmmet det, kan man opnå utrolige ting,” siger den unge musiker og uddyber: ”Et big band spiller langtfra altid vildt og kraftigt; det kan sagtens spille helt svagt og følsomt. Men der ligger en urkraft i den samling af stærke instrumentalister, der smelter sammen i komplekse, polyfoniske mønstre – eller samles i et enstemmigt brøl, der skaber rystelser i alt og alle”.

Unikke personligheder
Med sin nøgleposition i det danske jazzmiljø har DR Big Band spillet en stor rolle for Mathias Heises egen karriere. Oprindeligt på afstand, men senere i nærkontakt. ”Jeg er meget stolt over at lave det her projekt med DR Big Band. Som ung jazzmusiker har jeg set op til medlemmerne i bandet, og jeg har endda haft flere af musikerne som undervisere, så det føles utroligt at spille – og ikke mindst indspille – min egen musik sammen med dem i dag”. De 19 musikere i DR Big Band har, ifølge Mathias Heise, hver deres unikke personlighed: ”I mine numre på ‘The Beast’ har jeg gjort flittigt brug af de fantastiske solister, der findes i DR Big Band, og deres stærke personligheder har løftet kompositionerne op til et nyt niveau”.