DPA

For komponister og tekstforfattere

Laura Illeborg: 'Exitstrategi'

25. marts 2020

Midt i en forvirret og angstpræget tid er det godt, at Laura Illeborg tilsyneladende ikke kan lade være med indfange livets store og små dilemmaer og sætte dem i poetisk orden. Hendes helt særlige blik for det store i det små kommer atter engang til udtryk på albummet ”Exitstrategi”.

Exitstrategi er et af tidens modeord og er således ikke tilfældigt valgt. For alle taler om at have en eller få en. Mennesker vil åbenbart helst både ud og væk, og det skal planlægges godt. Så man skal have en strategi. Og man skal holde godt øje med udgangen, uanset om man ved, hvor man skal hen eller ej. Det er i en rodløs tid, at alle taler om nødvendigheden af at have strategier for det ene og det andet og det tredje. Den slags har Laura Illeborg et skarpt blik for. Hun betragter sin tid.

Men omvendt vil hun helst heller ikke stå tilbage på perronen helt alene. Så også hun blev ramt af en form for nødvendighed af selv at finde sig en “Exitstrategi” i forhold til midtlivets store spørgsmål; børnene, som flytter hjemmefra, det indre og det ydre rod, og ikke mindst angsten for, at himlen lige om lidt falder ned om ørene på hende.

En eksistentiel umulighed, kan man sige, men en stærk opgave kunstnerisk og følelsesmæssigt. Lyt blot til en tekst som ”Jeg tager det for givet”, hvor hverdagsfornødenheder, flyvemaskiner og selvopholdesdrift skrives sammen i en sørgmunter tekst med religiøse tvetydigheder.

Ikke mange midaldrende fruer sprudler med så ferm og humoristisk lyrik, sunget med en intens og ukunstlet stemme. De klareste dur og molakkorder leverer underlaget for de melodiske sange, der rammer sjælen så rent, at de risikerer at blive hængende mellem ørerne. Laura Illeborg er ganske enkelt godt selskab til livets refleksive stunder. En klog kvinde at dele livet med.