DPA

For komponister og tekstforfattere

Julie Maria feat. Silas Bjerregaard: 'Frihedens lysdøgn'

2. april 2020

"Frihedens lysdøgn" er vindersangen af sangskriverkonkurrencen FRIHEDSSANGEN 2020, som er udskrevet af det landsdækkende fællessangsinitiativ ALSANG 2020 i anledning af 75-året for Danmarks befrielse.

Da cand. mag og folkeskolelærer Anne Vad skrev Frihedens lysdøgn, satte hun sig for at indkredse, hvad frihed er for hende, og tankerne ledte hende ud i universet. Hun lod sig inspirere af tekster fra DTU Space, og således er der rum-metaforer i alle fem vers. Friheden er også den kunstneriske frihed, som ”bor i idéer”, og som ”lyser i sproget”, og vores mulighed for at gå frit og bevæge os ”smidigt og rundt”.

Siden befrielsen har det været en tradition at sætte levende lys i vinduerne d. 4. maj for at mindes historien og holde håbet oppe om, at der altid er et lys i mørket. Sangteksten refererer til denne tradition. Anne Vad bor i et moderne nybyggerområde på Holmen i København, hvor traditionen lever: ”Det er længe siden, Danmark var besat, men når man tænker på alt det kaos, der er i verden, skal vi heller ikke tage vores demokrati og frihed for givet”

I den lyriske melodi til Frihedens lysdøgn smelter Nikolaj Busks umiskendelige folketone sammen med Julie Marias sans for den sangbare popmelodi. Den tager os en tur rundt i forskellige tonearter fra C-dur til Bb-dur til Cm og tilbage til C-dur. En bevægelse som også findes i Carl Nielsens Vi sletternes sønner. Den er bygget op af ottendedele i et roligt glidende tempo, som bremses op i de sidste to takter – og dermed får ordene i de sidste linjer særlig vægt som i ”erindringens syngende vi” og ”frihedens lysdøgn i maj.”

Komponisterne siger selv, at de har ”søgt at efterlade plads omkring teksten, hvor det usagte også bliver belyst. Det er der, poesien titter frem”.

Melodi: Julie Maria og Nikolaj Busk (vindere af Melodikonkurrencen)
Tekst: Anne Vad (vinder af Tekstkonkurrencen)