DPA

For komponister og tekstforfattere

Jonas Struck og Vladislav Delay - 'QEDA'

29. november 2017
"Det er ikke et score, hvor vi har tænkt 'hvordan lyder musik mon i 2095?' og så lavet nogle mærkelige lyde. Vi er gået efter noget, der lyder, som om der er en tabt forbindelse mellem de to tidsaldre. Så det er sådan gritty og mørkt, og det er, som om forbindelsen nærmest er kappet. Det er meget ambient. Underspillet mørke. Men der er også noget lys. Der er noget håb nogle steder," siger Jonas Struck, der sammen med finske Vladislav Delay har skabt scoret til Max Kestners spillefilmsdebut, QEDA.
 
Håbet kan især mærkes i 'Daughter', hvor en enkel, blid pigestemme underbygger hovedpersonen Rungs sorg over sin dødssyge datter. 
"Jeg har selv har børn, så det nummer om truslen i fremtiden røg lige i hjertekulen," siger Struck. 

 
QEDA er en film om sammenstød - mellem nutid og fremtid, ego og omverden, teknologi og natur. Og i filmens score støder flere elementer også sammen på den musikalske front - først og fremmest Strucks følelsesladede, dybfølte temaer og Delays dystre, elektroniske lydlandskaber.
 
 
 
Struck og Delays musik blander undervejs elektronisk kølighed med "varmere", instrumentale elementer - bl.a. indspillet af Budapest Art Orchestra. Og filmens lyddesign, som er udarbejdet af Peter Albrechtsen, præger også soundtracket.
"Grænsen for, hvornår det er lyd, og hvornår det er musik, det tænker vi ikke så meget over," siger Struck og fortsætter: "Vi har blandt andet samplet nogle undervandslyde og bruger også noget hvisken og småsnakken. der er sådan noget oppe i hovedpersonen Fang Rungs hoved, og det er med til at skabe endnu mere underbevidst ubehag på en god måde."
 
 
Ligesom Fang Rungs rejse fra fremtiden til fortiden er Struck og Delays score en unik odyssé i sig selv.
"Det er jo en rejse. Fra den lettere smukke melankoli fra 2017 og så over til den helt dystopiske saltstormeondskab," siger Struck.

Rejsen inkluderer i øvrigt en ny version af klassikeren 'Tainted Love', som fremføres af Mette Lindberg (Asteroid Galaxy Tour) i samarbejde med produceren Simon Littauer.