DPA

For komponister og tekstforfattere

Vejen til MGP-stjernerne

29. oktober 2018
DPA bidrager med imponerende 55 arrangementer til Spil Dansk-fejringen. Det er rekord blandt de musikorganisationer, der engagerer sig i Spil Dansk. Blandt de medvirkende er Eurovision-stjernen Emmelie de Forest. Læs om DPAs projekter i Spil Dansk Ugen her.

Børn og unge kan nu møde sangere og sangskriver, der har leveret stjernestunder til Melodi Grand Prix. Emmelie de Forest er blandt de medvirkende i projektet Vejen til Grand Prix, hvor der fortælles historier fra kulissen. Det er blot ét af mange tilbud som præsenteres af Danske Populær Autorer (DPA) i forbindelse med Spil Dansk-fejringen.

Mange danske evergreens dukkede først op i Melodi Grand Prix, og børn og unge får nu chancen for at møde nogle af de musikere, der enten sang eller skabte numrene. Hvis man siger 'Only Teardrops' kan mange høre ekkoet af trommer, fløjte og et bragende refræn. Emmelie de Forest sang 'Only Teardrops' og gik hele vejen. Hun vandt Eurovision Song Contest, og aktuelt er hun en del af DPA-projektet 'Vejen til Grand Prix'. Hun tager i forbindelse med Spil Dansk Ugen (29. oktober – 4. november), ud på en skole og fortæller om sit Grand Prix-eventyr. Emmelie de Forest og de andre deltagere i projektet flankeres af en DR-medarbejder, som kan berette om det krævende arbejde med at forberede den populære sangkonkurrence.
Det musikalske møde giver de unge en idé om, hvordan en sang bliver til, og hvad der kræves for at den kan nå ud til publikum.
 Projektet giver børn og unge indsigt i, at musikken ikke ankommer ud af det blå: der står ofte hårdtarbejdende professionelle musikskabere bag.

Med musiker på arbejde
Skoleelever kan også komme i Musikpraktik hos en professionel sangskriver i en uge. På den måde kan folkeskoleelever i 8.-10. klasse snuse til en slags dagligdag i musikbranchen. De unge får måske mulighed for at være med i studiet, øvelokalet, ved koncerter eller når der skrives sange. Eller de kan opleve et møde med et musikselskab eller en booker.

DPA støtter også Hit med sangskriveren. Det foregår på skoler, biblioteker, spillesteder m.m. Publikum kommer i intim dialog med en musikskaber. Det er en blanding af en koncert og et møde med en kunstner, som fortæller åbenhjertigt om sit liv og virke, og musikken belyses på en helt ny måde. Blandt de medvirkende er Marcus Winther-John, Linda Andrews og Elisabeth Gjerluff Nielsen.

Et andet projekt er Flygtningestemmer. En række duo-koncerter landet rundt, og der tages afsæt i albummet ‘Flygtningestemmer’ fra 2016 med en stribe danske sangskrivere.

Musikken rykker helt ind i danske hjem med Hjemmekoncerter. Her er det en professionel solist eller duo, som optræder med intimkoncert for 20-25 publikummer. Endelig er DPA med til at præsentere ”Mentorsession Rytmisk”. Det er konkret og resultatorienteret talentpleje rundt omkring i hele landet. Der kan være tale om en 15-20-årig elev fra en musikskole, som får mulighed for at lære af de bedste omkring sangskrivning, komposition og produktion. Det kan også være et band, der får mulighed for få førsteklasses talentpleje.

Rammer bredt
DPA-medlem og musikskaber Bryan Rice har været med til at udvikle de mange DPA-projekter for Spil Dansk, og han er glad for, at der er noget for enhver smag og for alle aldersgrupper. Arrangementerne bringer også musikken rundt til alle dele af landet:

“Vi har kogt en stor håndfuld ideer ned til seks projekter, som både har Spil Dansks og DPA’s visioner og DNA i sig. Det er projekter, som handler om at skabe ny musik og som involverer både publikum i de mange Spil Dansk Kommuner og DPA’s medlemmer. Kommunerne kan vælge mellem en række projekter, og det åbner for mange vinkler på, hvordan dansk musik kan skabes og bruges. Kommunerne har mulighed for at fokusere på forskellige aldersgrupper og interessefællesskaber. Det giver masser af diversitet og uforudsigelighed i Spil Dansk Ugen,” siger Bryan Rice.

Læs mere og se programmet for DPA-projekterne Vejen til Grand Prix, Musikpraktik, Hit med sangskriveren, Flygtningestemmer og Hjemmekoncerter til sidst i artiklen her.

 

DPA's støtte til Spil Dansk er muliggjort af Kodas Kulturelle Midler.