DPA

For komponister og tekstforfattere

Pop kræver formidling

25. september 2019
Kulturministeren har sammen med Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet besluttet at videreføre P6 Beat og P8 Jazz. Hvor er det godt! Men hvor er P7 Mix i den løsning?

Af Lena Brostrøm Dideriksen, formand for Dansk Artist Forbund og Niels Mosumgaard, formand for DPA, Danske Populær Autorer
Bragt i Politiken den 21. september 2019.

Kulturministeren har sammen med Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet besluttet at videreføre P6 Beat og P8 Jazz. Hvor er det godt! Men hvor er P7 Mix i den løsning? DAB-kanalen, der helliger sig pop. Kanalen der har mindre budget end P6 og P8 og større lyttertal. Kanalen der med programmet ”Sangskriver” vandt prisen for "Bedste europæiske musikprogram" i 2017.

Som repræsentanter for artister og sangskrivere også inden for populærmusikken i Danmark, undrer vi os over, at man med denne nødløsning, så klart signalerer at dansk pop ikke er lige så vigtig som beat og jazz. Populærmusikken i Danmark står i dag stærkt med ny dansk pop, der ligger på et niveau, der kan matche det internationale marked og der er efterspørgsel på danske sangskrivere og artister - lige fra Los Angeles til Kina. Der opstår ikke popstjerner som Christopher og Medina ud af ingenting. Det kræver en fødekæde, hvor også vækstlagsmiljøet af mindre sangskrivere og bands kan få et vindue. Er P3 og P4 så ikke vindue nok til dansk pop, vil nogen sikkert sige? Og hertil er svaret: For det første er nåleøjet for at blive spillet på de to store kanaler meget, meget lille. For det andet er musikken på de store DR-kanaler ofte mere en overgang og slet ikke ‘værtskurateret’ musikformidling.

Og, ja popmusik kræver også kurateret formidling. At skabe popmusik er ikke nemt. Når sange er populære, er det fordi de rammer ind i tiden og ind i mange menneskers verden – og det er virkelig svært at skrive og fremføre sange som publikum kan spejle deres liv og deres hverdag i.

DPA og DAF vil insistere på anerkendelse og respekt også for den musik, der er populær. Vi kan ikke undvære den smalle kunst, men det smalle kan bestemt heller ikke undvære den kunst, der er del af det levede hverdagsliv.

I går [red: 20. september] var en god dag for P6 Beat og P8 Jazz, og vi under bestemt de to kanaler at overleve foreløbig et år mere. Men public service musikformidling kræver omhu over for alle genrer og vi har brug for, at DR udvikler et stærkt løft af musikken - ikke cherry-picking, ikke nødløsninger, men en ambitiøs fremadrettet musikplan. Et DR, der giver platforme til både vækstlag og etablerede kunstnere, så vi kan have en sund fødekæde for sangskrivere og artister i Danmark – også inden for pop.