DPA

For komponister og tekstforfattere

Nordisk klang på Bornholm

25. juni 2019
"Alle møder med mennesker, der skaber, gør noget ved os, der også skaber". DPA afholdte for sjette gang Nordisk sangskriveruge på Bornholm her i juni måned. Se videoen fra ugen og mød nogle af deltagerne her.

Der sker noget, der er svært at sætte en finger på, når sangskrivere fra hele Norden samles for at skrive sange på de nordiske sprog i en hel uge i rolige, smukke naturomgivelser på Bornholm. Det handlede om at styrke samarbejdet mellem sangskrivere fra Danmark, Grønland, Island, Norge og Sverige, om nordisk kultur og om at udtrykke sig på de nordiske sprog, da DPA for sjette gang inviterede til Nordisk sangskriveruge i Svaneke på Bornholm. 

Netop at skrive sammen på de nordiske sprog i stedet for engelsk viste sig at være noget af en udfordring for i sær de to sangskrivere fra Island. Om dette udtaler Una Stefánsdóttir:

"Det er super spændende at være med som Islændinge, fordi vi ofte føler os lidt glemt, når det kommer til de nordiske lande og til sproget, hvor vi har lidt vanskeligere ved at være med, fordi ingen forstår Islandsk. Men når man så for eksempel skriver på svensk og hører det i musikken, opdager man, hvor forbundne vi egentlig er gennem sproget. Det har været lidt af en øjenåbner."

Og der sker noget helt særligt, når de nordiske sangskrivere mødes:

"Jeg har allerede fået en inspiration til at skrive lidt anderledes med mig. Jeg tænker, at alle møder med mennesker, der skaber, gør noget ved os, der også skaber. Om vi laver noget sammen eller tager det med os i vores eget. Det er en udveksling af idéer samtig med at skabelsesrummet også bliver lidt større," fortæller den norske deltager Kari Iveland.

Det er sjette gang, at DPA inviterer sangskrivere fra hele Norden til Bornholm for at skabe ny musik, og projektets to tovholdere Betina Følleslev og Joe Johansen håber også, at mødet på tværs af de nordiske landegrænser kan skabe grobunden for nye samarbejder og konstelationer: 

"Folk møder jo hinanden og finder ud af, at de skriver godt sammen og så kan man jo mødes i København eller Trondheim eller Nuuk og skrive videre," fortæller Joe Johansen. 

Dette underbygger den danske deltager, Michael Klinke:

"Det er helt utrolig fedt, at vi har en forening som DPA, der udbyder denne type projekter, hvor vi har været meget flittige i år, og der er allerede rigtig mange samarbejder på vej - også på tværs af langegrænser."

Se billederne fra ugen her.

Nordiske sangskrivere, der deltog på Bornholm i år
Danmark: Julie Maria, Claus Frovin, Peter Sund, Michael Klinke, Cecilia Engelbrecht Heick, Jakob Mahler, Luca Krohn, Karen Marie Bille, Karin Euren og Michael Engman.
Grønland: Gustav Lynge Petrussen.
Island: Una Stefánsdóttir og Thorunn Clausen.
Norge: Jenny Augusta, Tonje Halbjørhus og Kari Iveland.
Sverige: Anna Kruse og Caroline Leander. 

Projektet er støttet med Kodas Kulturelle Midler

Vis billedgalleri
Skjul billedgalleri
Se video fra Nordisk sangskriveruge '19