DPA

For komponister og tekstforfattere

Musikskabernes aften

18. november 2019
”At gøre det, mange drømmer om, kræver fokus og evnen til at levere…” Det var budskabet, da nogle af Danmarks bedste sangskrivere og producere modtog deres kollegaers hyldest søndag aften.

Den 17. november dannede Docken i København rammen om en aften, hvis formål var at hylde dem, der skaber de populære toner, og fejre musikken. Det var DPA – foreningen for danske sangskrivere, komponister, tekstforfattere og producere inden for det populære og kommercielle felt, der var værter for prisaftenen, hvor blandt andre producer og sangskriver Jonas Jeberg, sangskriver Mads Langer og sangskriver Mekdes modtog priser af deres kollegaer.

Kommerciel Musikskaberpris til dansk topproducer, der slår rekorderne i L.A. 
”I dyb respekt giver DPA i år Den Kommercielle Musikskaberpris til Jonas Jeberg, der er en rollemodel og en ledestjerne. Vejen har været lang, og der er mange nedslag med store navne: Nicki Minaj, Kylie Minogue, Vanessa Hudgens, The Wanted, Pixie Lott, Kelly Rowland, Jessie J, Hayley Kiyoko, Kodaline, Jordyn Sparks og Pussycat Dolls, og hver sang har sin egen historie. For der er ikke en entydig måde at skabe de bedste sange på. Det er hårdt arbejde og en bevidsthed om, hvornår den rigtige sang er der og få den produceret og på plads. At tage ud i verden og gøre det, mange drømmer om, kræver fokus og evnen til at levere, og det er præcis det, årets prismodtager kan. Det kalder på den største anerkendelse at kunne begå sig på et marked med musik, der når hele verden rundt på et globalt marked præget af benhård konkurrence”, sagde DPA’s formand Niels Mosumgaard i sin tale til årets prismodtager Jonas Jeberg, der er dansk producer og sangskriver bosiddende i L.A. Jonas Jeberg slog rekorderne sidste år, da han gik nr. 1 i USA med singlen ’High Hopes’. Med den Kommercielle Musikskaberpris fulgte 30.000 kr.

Vækstlagsprisen gik til Mekdes
Fra en musikskaber, der er solidt placeret på verdenskortet, til et nyt talent, som kollegaerne gerne ville give et skub med på vejen med årets Vækstlagspris, som i år gik til Mekdes.

”Hun har i en ung alder fundet balancen mellem at være en fantastisk dygtig sanger og en intuitiv og fængende sangskriver [..] Hun er hårdtarbejdende og grundig og har allerede et par gange måttet sige nej til forskellige tilbud, som ellers ville kunne have skudt hende til vejrs i en fart. Nej, det er det solide benarbejde, der er i fokus, og den lange karriere, der er i kikkerten hos den unge sangskriver”, fremhævede suppleant i DPA’s bestyrelse Caroline Ravn Andersen. Med prisen fulgte 20.000 kr.

Årets Ærespris til tekstforfatter Gunvor Bjerre             
Årets Ærespris gik til tekstforfatter Gunvor Bjerre, der har været en rollemodel for mange børneformidlere og tekstforfattere: ”Hendes speciale har altid været børn og unge fra de helt små til de lidt større. Hun har skrevet tekster til flere kollegaers musik og er nok allermest kendt for teksterne til ’Kaj og Andrea’. I tiden i DR var hun med til at udvikle mange kendte og prisvindende børneprogrammer og var garant for en høj kvalitet i formidlingen til børn”, fremhævede DPA’s næstformand Jørgen Thorup om årets modtager af Æresprisen. Med prisen fulgte 30.000 kr.

Kollegaernes tak 
På aftenen blev der også uddelt priser til en række sangskrivere for deres indsats – både for den musik, de har skabt, men i høj grad også for deres indsats over for kollegaer i branchen og deres generøsitet, når det kommer til at dele netværk og give sparring. Årets påskønnelsespriser fra DPA gik til:

Mads Langer
”… Han er en af dem, der har modtaget mange priser for sin musik og sit talent, og det vil vi også gerne påskønne. Men i dag og lige her der handler det om at vise, at vi sætter pris på at modtageren også bruger sin popularitet og sin begavelse og sit mod til at gøre en afgørende forskel og sige sin mening”, fremhævede DPA’s formand Niels Mosumgaard i sin tale til Mads Langer.

Thomas Volmer Schulz
”… Vi er taknemmelige for, at denne mand hver evig eneste søndag på P3 pryder Danmark med et 3 timers musikprogram, hvor der udelukkende er fokus på ny dansk musik suppleret med en fremragende og mangfoldig musikformidling”, sagde bestyrelsesmedlem Linette Damsted i sin tale til Thomas Volmer Schulz.

Bjarne Lisby
”… er fagligt set alsidig og nærmest indbegrebet af en solist og multikunstner. Er både sangskriver, revyforfatter, bogforfatter, foredragsholder, entertainer, har udgivet et hav af cd’er og har efterhånden optrådt i hver en afkrog af landet”, sagde bestyrelsesmedlem Steen Svanholm i sin tale til Bjarne Lisby.

Viktoria Siff Hansen
”… det ville være nemt at nævne, at næste modtager har arbejdet med en lang række danske og internationale navne: Fra Alicia Keys til Alexander Brown; fra Macy Gray til Medina, Scarlett Pleasure til Cisilia. Det kræver selvfølgelig et helt enormt stærkt håndværk og en umiskendelig evne til at skrive hits. Men meritter og evner er kun én del af det, der åbner dørene til de rigtige sessions. Noget andet og lige så vigtigt er mennesket bag”, sagde bestyrelsesmedlem Tobias Stenkjær i sin tale til sangskriver Viktoria Siff Hansen.

DPA – Danske Populær Autorer
DPA er en interesseorganisation, der tæller over 1.000 danske sangskrivere, komponister, producere og tekstforfattere, der arbejder kreativt og markedsorienteret i både Danmark og udlandet. Se mere på: dpa.org

Kodas kulturelle midler muliggør, at der følger et økonomisk skulderklap med Den Kommercielle Musikskaberpris på 30.000 kr. og Vækstlagsprisen på 20.000 kr. Med påskønnelsespriserne følger et legat fra DPA på 15.000 kr. og 30.000 kr. med Æresprisen. 

Fotocredit: Kim Vadskær

For yderligere information kontakt
Constance Hegner, kommunikationsansvarlig i DPA
Direkte: +45 31 32 92 19, mail: constance@dpa.org

Mekdes DPA prisfest 2019