DPA

For komponister og tekstforfattere

Foto Kim Vadskær

Mindeord: Ulla Rasmussen

10. marts 2017
Musiker og entertainer Bertel Abildgaard skriver om skuespiller og entertainer Ulla Rasmussen.

Piraten blev hendes skæbne
Skuespiller og entertainer Ulla Rasmussen er død, 60 år.
Ulla Rasmussen var selvlært som musiker og skuespiller. Hun blev mest kendt for sit livsværk, børnefiguren Palle Pirat, der i 2016 kunne fejre 20-års jubilæum.

I over 20 år har Ulla Rasmussen spillet på landets scener. Som frontfiguren Kaptajn Klap har hun underholdt børn og voksne med livsglæde, finurligheder og ikke mindst børnemusik af meget høj kvalitet. Hun har om nogen løftet niveauet for denne særlige niche, og tusindvis af børn har gennem årene sunget med på kendingsmelodien ”Klar! Pirat! Start!”. Debut-albummet blev udsendt i 1996 og forældre blev målløse over, at de for en gangs skyld blev slæbt med til koncerter, hvor det både var sjovt og til at holde ud at høre på for børn og voksne i forening. Recepten var et enkelt og traditionelt show, men med dramaturgi og plot, ledsaget af gode iørefaldende sange fremført med energi og lyst. Og Palle Pirat-showet med fem musikere på scenen er siden blevet eftertragtet både på friluftsscener, skoler og biblioteker over hele landet.

Ulla Rasmussen startede i fødebyen Nyborg med amatørrevy og flyttede senere til København for at sætte gang i en professionel karriere, hvor hun i midtfirserne bl.a. optrådte med forskellige rockgrupper og de satiriske kvindecabaretgrupper ”Rita på Lystyacht” og ”Klister Sisters”, der spiddede tidens kvindeånd.

Fra den nye bopæl i Valby søsatte hun i 1996 sit Palle Pirat projekt, bistået af ægtemanden Nils Harbo, der er musikproducer. Gennem årene blev det til 9 albums med børnemusik og to børnebøger med hjælp fra tegnerne Dino Fabrin og Claes Movin.

De sidste år opnåede Ulla Rasmussen stor succes sammen med sangerinden Lisbet Frisenette. Den skøre Kaptajn Klap og den smukke Syngesild var et godt match, og Palle Pirat Duo fik mange trofaste fans.

At lave børnemusik, uden samtidig at optræde på DR’s sendeflade, er op ad bakke. Men Ulla Rasmussen var målbevidst og arbejdede flittigt og hårdt - også når hun havde fri. Hun værnede om sit privatliv, og få vidste, at når scenelyset var slukket, og der var langt til den næste koncert, kunne mismodigheden tage over. Men hendes egne børn blev det brændstof, der tændte Palle Pirat, og Ulla Rasmussen havde den glæde at kunne arbejde med noget, hun elskede og brændte for i over 20 år. Og det i en branche hvor ellers kun de hårde hunde klarer det lange stræk. Men en blodprop i hjertet satte pludselig en stopper for den aktive og muntre pirat.

Ulla Rasmussen bisættes lørdag d. 11. marts og efterlader sig sin mand, tre børn, en søster og sin far.