DPA

For komponister og tekstforfattere

Mindeord: David Garriock

19. marts 2018
Mindeord for medlem af DPA David ”Geordie” Garriock

Det var et trist budskab at få mandag d. 12. marts. Vi mistede en af Danmarks store musikalske personligheder. Forsanger i Red Squares i en menneskealder. Vi kendte ham som Geordie. Men egentlig hed han David Garriock. Manden med den gyldne falset og en ildsjæl i det musikalske døde af en om sig gribende cancer på hospice mandag formiddag. 75 år gammel. Helbredet havde svigtet i det sidste års tid, men ingen vidste at det stod så galt til.

Det er ikke mindst et farvel til et stort og ganske unikt talent. Til mig har han flere gange fortalt, at han ikke selv vidste, at hans stemme kunne de der høje falsettoner. Først da han i 1964 blev inviteret til at spille i et lokalt band i den engelske by Boston, og hans medmusikanter mente, de skulle adskille sig fra de fleste andre engelske grupper, gik det op for den unge David, at han havde et specielt talent. ”Jeg blev nærmest tvunget ud i falset”, har Geordie ofte fortalt mig. ”Der var ikke så mange engelske grupper, der kunne det samme som de amerikanske Four Freshmen, Beach Boys og Four Seasons. Så jeg bød ind og pludselig opdagede jeg, at jeg kunne styre min stemme på de der høje toner”.

Red Squares kæmpede som andre grupper en brav kamp for at slå igennem på hjemmebane. De fik også en loyal fanskare, som kaldte David for Geordie, fordi gruppen kom fra Boston/ New Castle området, hvor unge englændere blev kaldt Geordies, når de kom udenfor deres territorium. David syntes det klingede fint. Så han blev til Geordie. Jobbet som tekniker i Boston kom i baggrunden. Gruppen begyndte at turnere, fordi engelske grupper i 60’erne var i høj kurs i hele verden. Takket været Beatles og de øvrige hitliste grupper fra Liverpool. Og efter en turne i Frankrig i december 1965, fik de et kald fra deres trommeslager Howie Gee, som var rejst en tur til København. Han kunne berette, at der var store muligheder for engelske grupper i Danmark – ja i hele Skandinavien.

Red Squares tog til København. Og inden de vidste af det, blev de supportgruppe ved koncerter med de store britiske hitnavne, som bl.a. Pretty Things. Men på forunderligste vis var det Red Squares og specielt Geordie, pigerne skreg af og hujede på. De store bureauer var ikke længe om at se skriften på væggen. Red Squares blev tilbudt pladekontrakt i Danmark. De små honorarer, der skulle have skaffet dem penge til fly hjem til England blev pludselig større, og da de indspillede deres udgave af Four Seasons hittet ”Sherry” som deres anden single i Danmark, gik hele den danske popbranche amok. Red Squares blev topidoler, og inden længe var ”Sherry” på både den danske ”Top 20” liste i P3 og den svenske ”Tio i Top”. Hvad Red Squares ikke formåede på to år hjemme i England, var de få måneder om i Danmark og Sverige. Geordies stemme bragede ud på det ene hit efter det andet ”Big Girls don’t Cry”, ”Walk like a man”, ”People get ready” etc. – de blev booket til Skandinaviens højeste honorarer og glemte alt om, hvor de egentlig kom fra.

Der var dog medlemmer, der på et tidspunkt ville retur til England og i sidste ende blev det Geordie og trommeslageren Howie, der førte bandet videre. Men det hele kunne være gået i stå i 1969. Pludselig opdagede dansk politi, at gruppen manglede en udvidet arbejdstilladelse i Danmark. De havde ellers netop fået norske Jahn Teigen med i gruppen, og skyndsomst tog de imod en længere turne i Israel, mens de håbede at problemet i mellemtiden blev løst. Det gjorde det ikke, og de måtte bøje nakken og tage hjem til England, hvor de sammen med Teigen forsøgte sig endnu engang med et engelsk gennembrud.

Men inden længe fik de orden på papirerne. Jahn Teigen tog hjem til Norge og blev rocksanger og grand prix idol. Red Squares fortsatte i Danmark, og Geordie har med korte pauser været den store falset gevinst i dansk pop/rock musik. I 1988 genindspillede de Torben og Jørgen Lundgreens ”Goodbuy my love”, som de ikke havde fået promotet godt nok i 1969 på grund af udvisningen, og det gav dem et kæmpe plade comeback, der blev fulgt op af andre hits i perioden, bl.a. Lundgreen nummeret ”Angel”. Lige siden har Red Squares været en fast og aktiv del af den danske musikscene. Geordie mødte sin første kærlighed Yet Chaufuss i Danmark og sammen fik de datteren Emely. I de seneste ca. ti år har Geordie været gift med Karen Franch og sammen har de haft domicil i Holbæk, hvor han også blev begravet lørdag d. 17. marts. Emely blev i de senere år både arbejdspartner og sparringspartner og har sunget kor og indspillet duetter med sin far. Seneste på solo albummet ”Berlin” i 2017.

Farvel til stort talent. Et positivt, talentfuldt, smilende og slidsomt menneske, som jeg har været så heldig at kende helt fra de første dage, da han med Red Squares ankom til Danmark. Det skulle have været en kort turnè. Det blev det meste af et helt liv. Ære være hans minde.

Mindeordet er skrevet af Jørgen de Mylius, marts 2018