DPA

For komponister og tekstforfattere

Mindeord: Benny Andersen

28. august 2018
Mindeord for Benny Andersen - digter, pianist og æresmedlem af DPA.

”Når den gamle generation går, er der også vinde, de ikke tager af for længere, ” skrev Karen Blixen i sine Breve fra Afrika. Benny Andersen og hans værker udmærkede sig ved at ’tage af’ for den vind, som til tider blæser i os danskere af lidt selvgod frygtsomhed. I stedet blev modvægten en mærkesag for hans virke, og var det til det sidste. Forleden gik han bort i en alder af 88 år, og Danmark mistede en af sine mest elskede lyrikere og komponister.

Benny Andersen omtalte aldrig sig selv som kunstner, men som håndværker. Han mente, at det var andre, der skulle bedømme, om hans værker var kunst. Uanset benævnelsen er hans samlede digte solgt i over 130.000 eksemplarer, hvilket gør Benny Andersen til en af Danmarks bedst sælgende digtere. Han er også udkommet på kinesisk blandt andre sprog, og i 1991 blev han sammen med to andre litterære sværvægtere, H.C. Andersen og Adam Oehlenschläger, hyldet med et fakkeloptog foran Thorvaldsens Museum i København.

Benny Andersen var medlem af DPA i omtrent et halvt århundrede. Han modtog i 1999 NPU prisen og blev i 2002 udnævnt som æresmedlem. Han og Johannes Møllehave blev nestorer for det danske sprog i en tid, hvor mange medlemmer skrev på engelsk. Han stod aldrig tilbage for at agere som ambassadør for DPA og med det steg opmærksomheden på vores arbejde. DPA var blandt andet gennem juridiske rådgivning medvirkende til, at Benny Andersen kunne hellige sig arbejdet, og for det udtrykte han altid stor taknemmelighed.

- Og DPA må have været et oplagt valg i den henseende, for han startede sin levevej som barpianist i tresserne, men var samtidig ovenud produktiv i at skrive lyrik, prosa og digte. Hvor det i starten holdte hårdt at blive udgivet som forfatter, slog han eftertrykkeligt igennem i samarbejdet med Povl Dissing om Svantes viser fra 1972. Bogen var udkommet med noder samme år, og Benny Andersen insisterede på, at Povl Dissing var den rette til at fortolke viserne om den fordrukne og desillusionede svensker. Resten er historie og en for danskerne velkendt én. For - nationaliteten på trods - inkarnerer den svenske Svante som få den danske folkesjæl, og det elskede makkerpar havde koncerter i kalenderen så sent som sidste år, 45 år senere.

Indtil det sidste var Benny Andersen aktiv og med sin sproglige signatur i front, balancerede han afvæbnende på knivsæggen mellem sjov og alvor. Benny, hans forfatterskab og vedvarende engagement vil være savnet. På DPAs vegne vil bestyrelsen udtrykke medfølelse for de efterladte og takke for det bånd, der har været mellem Benny Andersen, hans familie og DPA.

Mindeordet er skrevet af Sara Indrio.