DPA

For komponister og tekstforfattere

Mærkelige tider

25. marts 2020
I denne leder fortæller formand Niels Mosumgaard om hvad DPA arbejder med i disse coronatider.

Det er mærkelige tider. Lige pludselig blev det hele forandret og hvad gør vi så? Regeringen har rykket hurtigt på hjælpepakker til en meget bred skare af selvstændige og lønmodtagere og virksomheder. Det er godt arbejde og respekt for, at Folketinget kan arbejde sammen i en absolut krisesituation.

Vi taler om smittekæder og åbne forsyningskæder men hvad med tabskæder? Når man kigger på et spillested, så er det åbenlyst, at et aflyst arrangement afføder et tab på driften, på lønninger af fastansatte, men tabet sætter sig også hos artisten, bandet og hele den logistik der er omkring den enkelte optrædende. Men ude i enden af den kæde, der står sangskriverne og komponisterne. Vi er ikke på kontrakt, vi er en del af arrangørens aftale med Koda. Hvordan opgør man det tab? Det er usikkert og langsigtet og svært at tage ind i en opgørelse over de næste tre måneders tab. Den problematik fokuserer vi på i DPA i disse dage.

Tak fordi I deler viden
Vi prøver at samle viden fra jer og lavede derfor som det første et spørgeskema til vores medlemmer om hvilke økonomiske udfordringer, de har fået pga coronakrisen og det er der mange, virkelig mange der har svaret på. Tak for det. Der er to ting, vi kan læse ud af svarene og det ene er de umiddelbare tab på aflyste koncerter og det andet er udfordringen ved at skulle opgøre tabet på rettighederne. I vores verden lever mange også med en blandet 50/50 økonomi som både arbejdsgivere og som arbejdstagere. For alle freelancere gælder det at man hører til i begge lejre. Det er vigtigt, når tabene skal gøres op. Den viden tager vi videre til politikere og organisationer som Dansk Erhverv, som DPA er i dialog med om hjælpepakkerne.

Vi er i samme båd
Der hvor man får øje på en udfordring er der, hvor vi ligner alle andre freelance- og projektansatte. Og det mangler der en arbejdsmarkedsmodel for. Der mangler der en afklaring. Derfor er det også godt at se selvstændige, freelancere og mikrovirksomheder gå sammen om en politisk stemme. Vi er i samme båd.

Musikken bliver udfordret af aflyste arrangementer og øget konkurrence om jobs, når verden går i gang igen. Regeringens hjælpepakker vil blive justeret efterhånden som vi gør opmærksom på hullerne, og der har vi brug for jeres viden. Så bliv ved med at tage fat i mig og os her i DPA, med jeres erfaringer fra denne tid. Vi er måske ikke fysisk ude på vores kontor i Nordhavn, men vi er her og vi vil hele tiden prøve at gøre opmærksom på, at musikken er et kreativt erhverv, hvor der kan være nogle særlige udfordringer, men også mange udfordringer, der er præcis de samme som alle andre erhverv i en globaliseret verden.

Glæder mig til at se jer derude igen!

Niels Mosumgaard, sangskriver og formand i DPA