DPA

For komponister og tekstforfattere

Fra gade-jazz til ...

23. november 2015
Oplev finalekoncerten i DPA's jazzkonkurrence for unge komponister den 15. januar kl. 20 i DR Koncerthuset.
Årets Nye Jazznavn 2016

"Har I valgt mig? Er det rigtigt? Jeg har spillet på gaden hele sommeren, og nu skal jeg være med i finalen i DPA’s og DR Big Bandets jazzkonkurrence - jeg bliver lige nødt til at skrige!" Sådan lød det i røret, da DPA ringede en af de tre finalister i 'Årets Nye Jazznavn' op.

Med deres musikkompositioner er finalisterne i 'Årets Nye Jazznavn' blevet udvalgt blandt et stærkt felt af unge jazztalenter, der alle gerne havde set deres værker i hænderne på DR Big Bandet. Årets tre finalister er en god blanding af internationale vibes, eftertænksomhed og kærlighed til musikken – og alle kan de glæde sig til at se deres kompositioner uropført af DR Big Bandet i DR Koncerthuset til januar.

Om 'Årets Nye Jazznavn' og dette års værker udtaler jurymedlem Peter Littauer:

"Det er en ekstra stor fornøjelse at få lov til at være del af juryen til denne meget fine pris. At fokus netop er på selve værket og ikke alene på udførelsen gør det særligt udfordrende. Generelt er niveauet utrolig højt, men jeg synes vi har fundet de tre værker, der især er værd at fremhæve."

Udover Peter Littauer (medejer af bl.a. JazzKlubben og Jazzcup) består årets jury af Susi Hyldgaard (jazzsangerinde og komponist), Steen Hansen (dirigent og del af DR Big Bandet), Sidsel Storm (jazzsangerinde) og Mathias Heise (komponist, mundharpist og pianist).
Uden at vide hvilken komponist, der står bag, har juryen lyttet og bedømt værkerne af de unge komponister og fundet frem til finalisterne - med deres votering har de sendt følgende tre værker videre til finalen:

'The Painter' af Raphael Gimenes
"Skrøbelig, inderlig og alligevel stærk i både melodisk og harmonisk udtryk. Jeg blev grebet af stemningen, som både kan udtrykkes med enkelt akkompagnement eller "det store udtræk", som et big band..." (Steen Hansen om 'The Painter')

'Morgen' af Esben Højlund
"Kompositionen 'Morgen' er en duet skrevet for klaver og cello - og netop duoformatets store rummelighed, sensibilitet og stærke interne kommunikation benyttes på bedste vis. Kompositionen bevæger sig i spændingsfeltet mellem moderne, klassisk komposition og improviserede afsnit hentet fra jazzens verden. Harmonikken er moderne og kompleks, men bindes smukt sammen af de stærke melodiske motiver. Herudover integreres atonale lydeffekter fra celloen, hvilket skaber et mangefacetteret lydunivers, der både er dragende og mystisk. 'Morgen' har sin helt egen lyd - den er drømmende og spændingsfyldt. Stilfærdigt afkræver den lytterens fulde opmærksomhed." (Mathias Heise om 'Morgen')

'Decatylen' af Pille-Rite Rei
"Et drug du ikke kan undvære. Det er som et smidigt sprængstof, helt overlegent i sin udførelse, man trækker bare på smilebåndet og må høre det forfra. Igen." (Susi Hyldgaard om 'Decatylen')

De tre udvalgte værker bliver nu arrangeret af DR Big Bandet og kan opleves ved finalekoncerten i DR Koncerthuset fredag den 15. januar 2016 kl. 20, hvor præmiesummen på 15.000 kr. også overrækkes vinderen. Billetter er sat til salg: drkoncerthuset.dk

Mød her de tre komponister bag værkerne, som i år kæmper om titlen 'Årets Nye Jazznavn 2016':

FINALIST ESBEN HØJLUND
Esben Højlund er en 24-årig pianist og komponist. Han voksede op i Bagsværd og modtog klaverundervisning, hovedsageligt klassisk, fra han var 7 år. Med tiden viste Esben dog større og større interesse for jazz, improvisation og i sidste ende komposition. Det kompositoriske arbejde har siden været en af de vigtigste drivkræfter bag Esbens virke. Bl.a. udgav han sit debutalbum 'Ekstrakt' med Esben Højlund Trio i 2014, der primært består af egne kompositioner og som ofte bliver spillet på P8 Jazz.
Efter at have færdiggjort først MGK på Sankt Annæ Gymnasium og siden sin bachelor fra Rytmisk Musikkonservatorium i sommeren 2015 tager Esben Højlund lige nu et fordybelsesår med fuldt fokus på musikken. Som man måske kan fornemme i hans bidrag til 'Årets Nye Jazznavn 2016', henter Esben også inspiration i bl.a. moderne klassiske komponister. 

"Morgen er grundlæggende et kuldsejlet forsøg på at lave en minimalistisk komposition med fokus på klanglige 'nuer'. I stedet fik jeg i kompositionsprocessen virkelig mange ideer til, hvordan materialet kunne udfolde sig i nye retninger, så det i højere grad bliver motivisk bearbejdende og retningsbetonet. Det var ikke meningen, men det er fantastisk når materialet på den måde tager magten fra mig." (Esben Højlund)

FINALIST RAPHAEL GIMENES
Raphael Gimenes er født i Recife, Brasilien. Han begyndte sin musikalske rejse som barn i en baptist kirke, hvor han sang i børnekoret i flere år. Som teenager lærte han at spille guitar og klaver - og samtidig begyndte han at skrive sine første sange.
I 2005 kom brasilianeren til Danmark som udvekslingsstuderende, og det var her, han fik lavet sine første indspilninger.
Et år efter udvekslingen flyttede han permanent til Skandinavien, og i 2008 fik Raphael 5 ud af 5 stjerner i musikmagasinet Gaffa for en demo, der blev beskrevet som "det bedste psych-pop, jeg endnu har hørt komme ud af Danmark". Omkring dette tidspunkt, begyndte han også sine musikstudier på Musikalsk Grundkursus i Slagelse og derefter på Det Jyske Musikkonservatorium i Aalborg.
Igennem årene har Raphaels kompositioner udviklet sig til en blanding af brasiliansk folk, jazz og klassisk musik. Han har for nyligt færdigindspillet sin første plade, et konceptalbum, som vil lede publikum dybt ind i Brasiliens bjergområder og regnskove, hvor den byder på historier om hjemve, kærlighed, modgang og håb.

"Jeg legede med den japanske pentatoniske in skala og endte med en progressiv komposition, hvor de forskellige stykker ikke gentager sig. Lidt efter lidt viste der sig en fortælling i musikken om en kunstmaler, som betvivler sine evner og sit valg af levevis. Han overvejer at opgive kunsten fuldstændigt og gå en anden vej. Kompositionen følger malerens tankestrøm i dens konstante omskiftelighed og skifter mellem forskellige takt- og tonearter – dog uden at blive fragmentarisk." (Raphael Gimenes)

FINALIST PILLE-RITE REI
Musik har været en stor del af Pille’s liv siden hun var helt lille, og hun startede med klassisk saxofonundervisning, da hun voksede op i Saaremaa, Estland. Ved siden af saxofon modtog hun undervisning af den estiske jazzguitarist Tiit Paulus, som fik åbnet hendes øjne for improvisation - og som 17-årig vandt hun en national pris i Estland for 'Best young saxophonist'. Pille gik senere på Georg Ots Tallin Music College med jazz-saxofon som linjefag, men i 2012 besluttede hun at tage en pause fra det hele og rejste. Mens hun gik på den spanske vandrerute 'Camino de Santiago', fandt hun frem til, at hendes reneste og mest ægte instrument er hendes stemme. Derfra flyttede hun til Sverige og gik på Skurups Folkhögskola, hvor hun endelig befandt sig i sit helt rette element som komponist, saxofonist OG sangerinde i grupperne TimeZone Project og Miss Rei. Pille beskriver sin musik som sjælfuld og rytmisk med jazzharmonier, der er smukt forbundne med dynamiske melodier. Pille håber, at hendes musik vil ramme mange forskellige typer af lyttere – og at hun med sine kompositioner rører noget dybt i musikelskeres sjæl.

"I foråret var jeg nede med en forkølelse og efter at have været syg i en uge, kom jeg i skole – og fordi jeg var så glad for at være tilbage i musikken, startede jeg med at komponere en sang med det samme. Først kom klaverakkorderne og så melodien – og hele kompositionsprocessen tog ikke mere end en dag. Jeg spurgte mine venner, om de ikke lige ville gennemspille det med mig – og derefter havde jeg intet at tilføje, så værket var færdigt dér. Jeg opkaldte herefter kompositionen efter den medicin, der havde fået mig igennem hele ugen og hjulpet mig af med min forkølelse – min redning, så jeg kunne skrive musik igen." (Pille-Rite Rei)

Oplev finalekoncerten den 15. januar 2016 kl. 20 i DR Koncerthuset, hvor præmiesummen på 15.000 kr. også overrækkes vinderen. Billetter er sat til salg: drkoncerthuset.dk (Koncerten er nu udsolgt)