DPA

For komponister og tekstforfattere

YouTube-aftale – tæt på og næsten

Det er bestemt værd at fejre, at Koda og Google (der ejer YouTube) herhjemme er tæt på en aftale om betaling for brug af ophavsbeskyttet indhold på sitet. Hvorfor kommer YouTube med en fremstrakte hånd med en aftale om betaling til danske ophavsmænd?

Det er bestemt værd at fejre, at Koda og Google (der ejer YouTube) herhjemme er tæt på en aftale om betaling for brug af ophavsbeskyttet indhold på sitet. Ikke mindst fordi vi så nærmer os den situation, at en meget stor del af netomsætningen med musik vil hvile på et aftaleforhold omkring betaling for indholdet. Det danner en præcedens for, at indhold som fx musik skal koste noget, når en stor tjeneste som Google indgår aftaler med rettighedshaverne.

DPA vil altid slå et slag for rimelige aftaler
DPA siger, at alle typer forretningsmodeller med salg - eller hvor man stiller beskyttet indhold til rådighed kun er valide - fair og bæredygtige, hvis der i modellen er indtænkt en andel af omsætningen til kunstnere bag - og producenter af det indhold, omsætningen skabes omkring.

Drømmescenariet for os er, at al trafik på nettet med rettighedsbeskyttet indhold ender med at udløse en betaling til dem, der har skabt dette indhold. Og at internetvirksomheder har ansvar for ulovligt indhold på deres sites. I modsætning til nu, hvor den amerikansk lov (Digital Millennium Copyright Act, 1998) er blevet en slags verdensstandard og har givet internetvirksomheder som Google ansvarsfrihed for lovligheden af indholdet på deres sites.

Det betyder, at de brugere, som i ren henrykkelse lægger deres yndlingsmusik op på Googles tjenester, så alle kan dele det, er de juridisk ansvarlige for den ulovlige omgang med indhold. Og Google skal kun fjerne det igen, hvis den egentlige rettighedshaver skriftligt og aktivt forlanger det. Det bliver altså den enkelte ophavsmand til en sang eller tekst, der skal tage affære, og ikke Google. Og så får man som komponist travlt med at skrive breve.

YouTubes "generøse" tilbud til indholdsleverandørerne
Det er aldrig sjovt at være den lille. YouTube har en gunstig forhandlingsposition, for tjenesten er blevet så stor, at musikselskaberne selv opfatter den som den vigtigste kanal til nye unge musikforbrugere, og derfor aktivt bruger YouTube som lanceringskanal for nye udgivelser.

Dette - samt det faktum, at YouTube er en underskudsforretning for Google, hvis man kun ser på annonceindtægterne - gør unægtelig Kodas forhandlingssituation meget vanskelig.

Koda ønsker igen igen at vise, at ophavsretten er en del af løsningen og ikke problemet, og at man er en positiv facilitator for øget forretning med medlemmernes frembringelser. Men Koda skal også skaffe medlemmerne en betaling, der ikke er decideret latterlig. Det gjorde man i analoge tider ved at sætte en minimumspris. Det kan man ikke her, for hvis YouTube ikke kan lide prisen, kan de jo bare gøre det gratis igen.

Googles investering i fremtiden.
Hvorfor kommer YouTube så med denne fremstrakte hånd med en aftale om betaling til danske ophavsmænd (hvor de ganske vist selv sætter mange af betingelserne i forvejen). Det gør YouTube, fordi de nu har indset, at hvis ikke det også regner lidt på skabere, udøvere og producenter, så ender man efterhånden med – ja, undskyld udtrykket - udelukkende bøvet indhold. Og det skaber jo ingen fremtidig trafik på sitet, hvis kun egentligt brugerskabt indhold - hvor unge piger synger Britney ind i enden af et sjippetov - skal trække publikum til.

Derfor ”tilbyder YouTube nu en 50% andel af reklameindkomsten til leverandører af intelligent indhold, der kan tiltrække annoncører til sitet". Google investerer såmænd blot i deres egen overlevelse ved endelig at levere ’lovligt indhold’ af professionelle ophavsmænd.

Vi ses til DPA's generalforsamling den 14. maj. Hold øje med tid og sted her på hjemmesiden.

Ivan Pedersen Formand, DPA – for komponister og tekstforfattere

Marts, 2013