DPA

For komponister og tekstforfattere

Jeg vil både arbejde kommercielt og kreativt …

"Jeg er blottet, når jeg arbejder med mine egne sange og beskyttet, når jeg laver musik til film, teater eller reklamer”, fortæller komponist Jesper Mechlenburg. Han vil ikke undvære de kommercielle opgaver til fordel for sine kunstneriske projekter.
Foto: Kim Vadskær

Komponist Jesper Mechlenburg arbejder på mange forskellige platforme: teatermusik, filmmusik, reklamer, børnemusik og sin egen soloudgivelse. Og sådan har han gjort i mange år: Sammensat opgaver og projekter af vidt forskellig karakter, hvor den røde tråd er musikken - både som vare og som kunst.

Jeg behøver bare tænde telefonen…
Det er ikke den store markedsføringsplan og agenter, men en masse hårdt arbejde, der har resulteret i, at Jesper har opgaver i sin kalender frem til 2014. Og det er alt fra reklame-, film- og teaterbranchen, der ringer til Jesper, når musikken skal leveres. Men imellem teaterforestillingen Cykelmyggen Egon, et score til den amerikanske film Kid Cannabis og Robin Hood i Dyrehaven, er der et hjertebarn. Jespers egen soloudgivelse, hvor han både skriver, spiller og synger.

”Det har været en kæmpe udfordring. Det er grænseoverskridende at høre mig selv synge og en udfordring at skrive gode tekster på dansk. Jeg føler mig ekstremt nøgen i det set-up. Sangene bliver til i de sene nattetimer, og selvom det måske lyder som en fritidsinteresse, så tror jeg ikke, jeg kan eksistere uden mit soloprojekt.” fortæller Jesper.

Her er der ingen, der definerer opgaven, der er ingen faktura eller formål. Og den frihed er samtidig det, der gør, at Jesper ikke har forventning om kun at arbejde med sine egne sange og solokarriere – uden bestillingsopgavernes faste ramme – både økonomisk og kreativt.

”Der er noget befriende ved at få stillet en opgave og sat en ramme for, hvad musikken skal kunne. Samtidig er jeg også lidt mere beskyttet, fordi musikken har en funktion og retningen bliver defineret ud fra nogle eksterne kriterier. Når jeg udkommer med mit eget projekt, er det som at sige: ’Her er jeg og sådan lyder jeg’. Måske er det derfor, jeg er lidt bange for det store hvide lærred.” griner Jesper.  

Bag trommerne og bag skrivebordet
Jesper startede med at spille trommer, da han var 9 år og boede på Fyn. Senere flyttede han til hovedstaden, og da han var 18 år fik hans band Little Triggers en pladekontrakt. Bandet nåede kun at udgive et album og være på en ikke særlig velbesøgt tour og skiltes herefter.

”Da bandet gik i opløsning, og jeg som 22-årig skulle være far, var det tid til at klippe grungefrisuren og stramme op. Derfor søgte jeg ind på Rytmisk Konservatorium og skabte mig en karriere som ’hired gun’ for blandt andet Kaya Brüel, AQUA, Safri Dou og Kasper Winding. Senere fulgte en række turneer, hvor jeg spillede til click-track, og det stjal meget af min glæde ved at spille. I 2002 spillede jeg et job for Sanne Salomonsen, hvor jeg fuckede så meget op, at jeg tænkte; hvis jeg ikke gider øve mig for at spille med hende, må det være fordi, jeg skal lave noget andet”.

Samtidig havde Jesper startet firmaet Supersonic i 2000 med nogle venner, hvor tanken var, at det skulle servicere filmbranchen med lyd og musik, og opgaverne udviklede sig sidenhen til primært at være koncentreret i reklamebranchen.

”Det var vildt fedt pludselig at møde en helt anden type mennesker og træde ind i en anden branche. Jeg lærte ekstremt meget ved at skulle levere musik i alle genrer og arbejde med stramme deadlines. Det gjorde ikke så meget, om det var musik til en kortfilm eller en reklame, for jeg nød virkelig at arbejde. Men der har helt sikkert været kunstneriske projekter i branchen, hvor jeg er blevet sprunget over, fordi man har fundet mig for kommerciel. Og måske også med rette, fordi det ikke hang sammen, at jeg skulle kunne gå ind i en lang kreativ proces, mens mit fokus var på at lave 20 sekunders jingles.”

Mod på at skrive sine egne sange
Efter 8 år, hvor musik primært var del af Jespers opgavebog i Supersonic, fik han i 2008 ideen til en musikforestilling.

”Jeg var simpelthen nødt til at få mere gang i min kunstneriske nerve og fik ideen til musikforestillingen '69' om Ungdomshuset Jagtvej 69. Forestillingen blev en succes og det gav mig mod på at skrive sange, og troen på, at jeg havde mere at byde på, så jeg stoppede i Supersonic og startede helt forfra for mig selv. Det var en stor og meget afgørende beslutning, hvor jeg økonomisk måtte skrue helt ned for blusset for at købe mig ud af firmaet.”

I dag er det 5 år siden, at Jesper sadlede om, så det i højere grad er ham selv, der bestemmer over, hvilke projekter hans musik skal være del af.

”Jeg prøver at forene både det kommercielle og kreative i dag. Jeg har skruet ned for reklamerne og op for de kunstneriske processer, og jeg synes, det er sjovt at lave begge dele.”

Du er oppe mod hele verden
Jesper synes, balancen er der i dag – mellem alle de platforme, han arbejder på som komponist. Men flere gange understreger han, at det har krævet slid. Det slid som gør, at telefonen nu ringer med opgaver, der både er kunstnerisk udfordrende og giver penge i kassen.

”Jeg fik muligheden for at løse en masse opgaver, bevise mit værd og få et netværk gennem min tid i Supersonic. Jeg arbejdede dag og nat, og lærte rigtig meget og skabte en del af det netværk, jeg har i dag. I dag er min fornemmelse, at jo mindre pushy jeg er omkring markedsføring, jo bedre går det. Men det kræver naturligvis, at man har brugt lang tid på at investere. Lave gratis ting, gøre sig umage og glemme alt om, hvad man får for det, og hvor lang tid det tager. Man skal glemme det indre regnskab og altid gøre sig umage.”

Og konkurrencen i dag er kun skærpet i takt med, at danske komponister skal konkurrere med alle verdens komponister og sangskrivere. Og hvis Jesper skulle give et godt råd til en 18-årig version af sig selv, er det ganske enkelt at gøre sig umage.

”Man er oppe mod alle i hele verden, og du er nødt til at lytte og holde dig opdateret på, hvad der sker internationalt. For en dansk instruktør kan godt ringe til Warren Ellis og Nick Cave og købe et score – hvis de altså har penge nok. Så du skal tænke nyt og udfordre dig selv og hele verden. Og tænke i at kunne flere ting på en gang – du skal gøre din platform større.”

Se mere
Jesper Mechlenburg er medlem af DPA, og hans solo-EP er støtte af DPA og udkommer i løbet af 2013.
Se videointerview med Jesper i studiet og hør smagsprøve fra hans kommende album

Af Constance Hegner, DPA

Foto: Kim Vadskær
Se webfilm med DPA-medlem Jesper Mechlenburg
Musik - som vare og som kunst.