DPA

For komponister og tekstforfattere

Hvis jeg kun gik efter Melodi Grand Prix ...

...ville jeg gå kold i konfetti, fortæller Thomas Stengaard, en af sangskriverne bag vindermelodien til det Europæiske Melodi Grand Prix.
Thomas Stengaard/Foto Kim Vadskær

Det er blevet hverdag igen for Thomas Stengaard, en af sangskriverne bag vindermelodien til det Europæiske Melodi Grand Prix. Og alligevel ikke helt, for der kommer mange tilbud om at skrive på projekter fra ind- og udland.

”Det, jeg elsker, ved at være sangskriver, er, at jeg kan være lidt skizofren, og den ene dag skrive en sang til en 19-årig poptøs og den næste dag til en tysk heavy-rocker. For mig er en god sang en god sang uanset genre”, fortæller Thomas Stengaard, der har været medlem af DPA siden 2008.

Skal vi ikke skrive en vindersang?
’Only Teardrops’ er resultatet af tre sangskrivere, der bestemte sig for at skrive en ”rigtig Melodi Grand Prix-sang”. Lise Cabble, Julia Fabrin og Thomas brugte en eftermiddag sammen ude i Thomas’ studie. Og så var sangen i skabet.

”Det var en typisk cowrite-session, hvor vi havde et fælles mål. Vi ville lave en ørehængende sang, der var mere organisk end den traditionelle grandprix-sang, med et specielt instrument som fløjten, der allerede fra starten slår omkvædet an. En ’dig og mig-sang’ med en fællesskabsfølelse i teksten, som publikum kan relatere til”, fortæller Thomas om opskriften på vindersangen.

Samme dag optog de demoen, hvor Julia sang. Og så gik de igen hver til sit og alle de andre projekter, som de hver især sad med. Et halvt år efter fik de kontakt til Emmelie de Forest gennem Anders Hansen fra Good Songs.

”Da Emmelie sang den, skete der noget andet med den end på vores demo. Den blev mere irsk folk og nærmest lidt balkan-agtig, da hun tilføjede sine fede knæk på stemmen. En sang bliver kun en succesfuld sang, hvis den rigtige artist synger den, så folk kan relatere til den, og sangen får et personligt ansigt på, og det kom Emmelie med”, fortæller Thomas, der foretrækker den mere tilbagetrukne rolle som sangskriver.

”Grundlæggende kan jeg bare godt lide at lave musik, og det er da dejligt at få credit fra branchen, men jeg har ikke behov for berømmelse. Lise, Julia og jeg gik rundt og var supernervøse i Malmø over at have skrevet favoritsangen og kunne mærke alle folks forventninger, mens Emmelie bare klarede alt det pres så cool. Jeg er glad for, at der findes et folkefærd som artister, der bare accepterer scenelyset og det at være på hele tiden.”

Nu har jeg en historie at sælge…
Hvad kan man så bruge en Melodi Grand Prix-sejr til bagefter? Er der en downside ved at være ”ham med grandprix-sangen”?

”Det fantastiske ved at vinde er, at jeg nu har en historie, der gør det lettere at sælge mig selv ind til projekter. Så man ikke bare er en tilfældig fyr med talent, men nu har en blåstempling: ’Han kan skrive et hit’. Men hvis jeg kun skulle skrive sange til Melodi Grand Prix, ville jeg gå kold i konfetti”, indrømmer Thomas.

Invester i de gode sange det kommer tilbage
Thomas har været med på sangskriverrejsen til USA, som DPA arrangerer hvert år for medlemmerne. Og ifølge ham er der forskel på at sidde på Amager og i L.A. og skrive tekster på engelsk.

”Hvis man vil have cuts i USA eller England, så har jeg oplevet, at det er godt at skrive sammen med nogle, der har amerikansk/engelsk som modersmål. Teksterne bliver mere ’quirky,’ end hvis jeg sidder herhjemme på Amager. Så den investering det er at sende sangskrivere til USA, tror jeg på kommer tilbage i form af gode sange, der har potentiale på det engelsksprogede marked”, slutter Thomas.

Læs mere om, hvordan du bliver medlem af DPA

Thomas Stengaard/Foto Kim Vadskær